Problema urşilor din România a ajuns şi în presa din străinătate
Cotidianul "The Times" scrie despre "îngrijorarea autorităţilor române", în privinţa numărului tot mai mare de cazuri în care urşii din ţara noastră atacă oamenii.
Publicaţia aminteşte şi de ultimul incident de acest gen, în care un tânăr de 20 de ani a fost sfâşiat în centrul Braşovului, de un urs aflat în căutare de hrană. "Vânătorii locali, cu permisiunea Ministerului Mediului, au omorât animalul, pentru a preveni alte atacuri", scrie The Times, care aminteşte şi de cazul turistei din SUA, ucisă de un urs anul trecut, în timp ce se afla în vacanţă în Braşov.
Potrivit jurnaliştilor englezi, în România se află jumătate din urşii bruni din Europa, iar localnicii din Braşov sunt obişnuiţi cu urşii care vin să caute mâncare în tomberoanele de gunoi sau chiar în gospodăriile oamenilor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Preşedintele Asociaţiei Vânătorilor din Braşov, Dorel Noaghea, susţine că oamenii sunt de vină pentru atacurile urşilor din ultima perioadă. "De obicei, urşii bruni nu atacă oamenii. Din contră, fug dacă văd unul. Dar oamenii nu respectă habitatul urşilor şi chiar încearcă să-i transforme într-o atracţie turistică, oferindu-le mâncare, pentru a-şi face fotografii lângă ei", spune Noaghea. Acesta afirmă că urşii din zona Braşovului au început să se aventureze în oraş la sfârşitul anilor '70, după ce hotelurile au început să fie amplasate în vecinătatea pădurilor. Speriaţi la început, urşii au apărut apoi tot mai des în zonele urbane, pentru a-şi procura mâncarea, spre amuzamentul localnicilor, care i-au poreclit "urşi gunoieri".
"Am lansat un program de relocare pentru 'urşii gunoieri', în regiuni aflate la distanţă, unde vor găsi suficientă mâncare, astfel încât să rămână acolo", a declarat Mihai Mănoiu, oficial în Ministerul Mediului.
The Times adaugă că România, care are în jur de 6.000 de urşi bruni, a luat în considerare exportul animalelor, în ţările unde specia este pe cale de dispariţie. "Dar, cum e vorba de 'urşi gunoieri', ţările respective au refuzat", a explicat Mănoiu, care a precizat că autorităţile române au permis ca 333 de urşi să fie vânaţi, în sezonul 2007-2008, dar "doar în zonele unde au fost semnalate pagube sau incidente mortale provocate de aceştia".