Priza la vant. Cum si cu cat scumpeste energia verde curentul
Vantul Dobrogei bate cu folos. Productia de energie eoliana se va dubla pana la sfarsitul anului. Sa nu ne grabim sa deschidem sampania!
Chiar daca productia de energie eoliana se va dubla pana la sfarsitul anului, pentru inceput, abonatii casnici vor plati mai mult un kilowat. Pentru investitori in schimb, afacerea curentului produs de vant va atrage miliarde de euro pe termen lung.
Morisca amplasata in bataia vantului i-a apropiat de civilizatie pe calugarii din cele 20 de chilii ale Manastirii Sfantul Casian din judetul Constanta.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Pentru oamenii de afaceri din toata Europa, Dobrogea este o mina de aur. In zona au fost montate pana acum peste 260 de turbine construite de cehii de la CEZ, portughezii de la EDP si italienii de la ENEL. Pana la sfarsitul anului, energia produsa din vant va depasi cantitatea provenita de la un reactor nuclear.
O eoliana are 150 de metri inaltime si anvergura este de 100 de metri. 1,4 milioane de familii vor primi anul acesta energie verde acasa la ei. Cu alte cuvinte, abonatii vor primi lunar si o cantitate de curent din campurile eoliene, care va scumpi kilowatul cu 2,5%, insa pe viitor, factura ar putea fi mai mica.
Scumpirea de 2,5% pe kilowat rezulta din faptul ca furnizorul e obligat de lege sa livreze si energie eoliana, pe care o cumpara suplimentar cu certificate verzi.
"Furnizorii de energie cumpara aceste certificate verzi la un pret de 55 de euro per certificat. Ei transfera costul acestor certificate verzi catre consumatorul final", explica Dana Duica, reprezentant al Asociatiei pentru Energie Eoliana.
Pana acum, in piata eolienelor s-a investit 1 miliard de euro. Urmeaza inca doua.
Cantitatea de curent din cererile pentru aprobarea campurilor eoliene este de 12 ori mai mare decat cea pe care o poate sustine reteaua electrica de transport.
Citeste si:
Ce vad romanii si nu vad americanii. LIVE 21:00, cea mai lunga eclipsa de luna din ultimul deceniu
Cum a murit Mihai Eminescu. 122 de ani de teorii si presupuneri
Cupidon regal. Pippa Middleton, iubirea secreta a Printului Harry