Primele semne ca si in Romania poti face bani cu o rulota si o idee. Ce inseamna "street food" pentru bucuresteni
Rulote, carucioare, carute, camioane de unde poti cumpara o mancare satioasa si o bautura incep sa isi fac loc timid in peisajul romanesc.
Mancarea stradala este in prezent, in capitalele lumii, cel mai ieftin si rapid mijloc de a-i hrani pe cei grabiti. La noi, din pacate, putini isi permit o investitie de 5.000 de euro intr-un restaurant mobil. In plus, romanii nu au gasit inca reteta unor mancaruri usor accesibile care sa ne reprezinte, desi este clar ca publicul are nevoie de asa ceva.
Cand gatesti sub copertina, dar pe strada, mizezi pe efectul din desene animate. Turistii cauta mancare de strada romaneasca.
Asa cum turistii din Israel povestesc ca, la ei, gasesti absolut orice pe toate drumurile. Iar canadienii se lauda ca la Montreal sunt si 30 de tonete cu burgeri pe o singura strada.
Portughezii ofera sendvisuri cu chorizo, italienii fac tagliatelle de casa, grecii invart lipii cu branza halloumi, spaniolii te asteapta cu tavi de paella, iar indienii cu orice pe baza de curry.
„Un mic bun, zemos, bine facut, si cu o bere romaneasca ar fi lucrul cel mai bun”, raspund romanii cand se gandesc la un street-food autentic.
Momentan, ne bazam pe hamsie prajita si in rest, pe lucruri de imprumut. Materia prima e adusa din Norvegia, Suedia si Bulgaria, iar conceptul este britanic. Acum doua luni a parcat in zona Militari-Lujerului o rulota "fish and chips", de unde primesti, la cornet sau la cutie, fructe de mare cu cartofi prajiti. Preturile sunt intre 7 si 15 lei.
Asadar, suntem incepatori... desi nu trebuie sa fii la Paris, ca sa faci bani din clatitarii mobile ori din standuri cu iaurt inghetat. Si mai avem o grija: ca in Bucuresti mancarea de strada inghite, la fel ca bucurestenii, tone de praf.