Street Food in Capitala: de la saorma cu de toate la patiseria cu aer de Paris. Unde mananci bine pe strada, in Bucuresti

Street Food

La orice colt de strada gasesti macar o covrigarie si o saormerie cu baieti asudati care iti vand lipie umpluta cu de toate. Mancarea de strada si-a dobandit reputatia de mancare proasta, dar Capitala are suprize savuroase daca stii unde sa te opresti.

Mancarea de strada sau street food, cum ii spun americanii, e sarea si piperul bucatariei internationale. E ceea ce are mai bun o tara in bucatarie si e intins cu amandoua mainile catre localnici si turisti deoportiva. In Franta se mananca crepes si galettes, la Berlin se cere un wurst, in Asia vei primi pe o banala hartie de ziar tot felul de minunatii picante, iar in America hot dog-ul face legea. Sunt, cu toate, un soi de identitate culinara pe care o prezinti cu mandrie, chiar daca vine infasurata uneori in hartie si se mananca fara cutit si furculita, in picioare, pe marginea strazii.

Street Food

La noi s-a impamantenit saorma “cu de toate” si covrigul cald cu mac, mancate dupa pofta si apucaturi noaptea tarziu sau la prima ora. Nimic rau in ele, desi ne laudam cu micii romanesti peste hotare sau cu placinta cu branza.

Saormeriile si covrigariile sunt mai dese decat orice alte mici afaceri de strada si nu e nimic rau in ele, atata timp cat nu s-ar indeparta de originile lor. Mancarea de strada de la noi e deseori asociata cu fast-food-ul si hulita de cei pretentiosi. Noi nu avem food trucks care sa ne strabata orasele, nici chioscuri ambulante dichisite, dar daca nu ne aruncam la prima toneta care ne iese in cale s-ar putea sa gasim si altceva de savurat la prima ora langa cafea, la pranz cand avem chef sa renuntam la cravata si sacou sau seara inainte sa luam la picior cluburile.

Citește și
paine
GHID StirileProTV: cum deosebesti painea neagra naturala, de cea colorata cu cenusa sau caramel
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Street Food

Exista pe malul Dambovitei, atat de balcanic, si patiserii cochete de unde ies croissante cu unt bune de luat in drum spre serviciu, si locuri unde lipia poate imbraca si altceva decat carne, varza si cartofi prajiti, si magazine unde un sandvis poate sa fie altceva decat felia de salam pusa intr-o chifla, vanduta din frigidere suspecte la metrou.

Am luat la pas centrul Bucurestiului si ne-am oprit unde ne-a facut ceva cu ochiul in vitrina sau meniu, am mers pe incredere si pe recomandari sau am calcat pragul pentru prima oara, ca sa ne lasam surprinsi.

Croissant, pain au chocolat si cafea la prima ora
Sunt doua locuri unde ne-ar placea sa ne mai oprim in drum spre munca, in fiecare dimineata, asta cand trecem de ispita primului covrig fierbinte, inainte sa ne urcam din autobuz: Le Ronde de Pains si Brutaria din Sat.

Le Ronde de Pains (Bd. Carol, nr.26) miroase a patiserie buna langa Univesitate. Ne-au vrajit ferestrele mari cu vedere la bulevard si mesele mici, din lemn, vitrinele pline de bunatati si painicile frumos aliniate in cosulete.

Street Food

Croissant ca la Paris nu prea gasesti pe la noi, dar in lipsa lui si in locul variantei convenabile de croissant in punga cu mii de E-uri, poti incerca unul de la ei. Costa 4 lei.

Street Food

Langa el pune un pain au chocolat lipicios - alti 7 lei si un cappuccino - 7 lei. Dar e printre cele mai bune capucciono la pachet pe care le poti lua din oras, daca nu ai timp sa treci pe la Origo (Lipscani, nr.9).

Street Food

Nu toate drumurile duc pe la Universitate, asa ca daca dimineata ajungi in zona Stefan cel Mare, opreste-te la nr. 36. la Brutaria din Sat  (vis-a-vis de Aleea Circului). Miroase bine la ei a paine coapta si a cafea.

Street Food

Oferta nu e atat de bogata ca intr-o patiserie obisnuita cu merdenele si zeci de variante de strudel, dar gasesti placinte bune cu branza dulce sau sarata cu 5 lei.

Street Food

Mai gasesti placinte cu spanac, ciuperci sau mere, un mini cake cu banane consistent - 3.5 lei, o cafea de luat la pachet, biscutiti, baghete proaspete si prajituri sa iti indulcesti ziua.

Street Food

Pranz cu burger urias
Ne-a ispitit prima data locatia. Ascunsa pe o straduta pe care nu defileaza cu zecile trecatorii. E mai putina forfota si poti sa iti iei pranzul, in tihna, in stil fast-food, dar fara sa stai in picioare si sa iti faci griji ca iti picura sosuri pe tinuta de serviciu.

Street Food

La Burger Bar am mers pe recomandare in tentativa de a gasi un burger asemanator cu cel american. Este, intr-adevar urias, in stil american. Pregateste-te, insa, sa dai aici cat pentru un pranz cu 2 feluri de mancare in alte localuri. Un burger costa intre 17 si 24 de lei.

Street Food

Cel mai mare se numeste Big Boy si credem ca numai “baietii mari” pot manca ceva atat de ... mare. Am ales un cheeseburger - 21 lei, dar numai carnea bine facuta ne-a lasat impresie buna.

Street Food

Chifla putea fi mai pufoasa, felia de branza putea fi altceva decat o banala bucatica de cascaval ambalat pe care il gasesti in orice burger de fast-food, iar legumele puteau fi mai multe.

Street Food

Burgerul vine cu sosuri la alegere, iar daca vrei si garnitura: cartofi prajiti sau inele de ceapa (despre care se spune ca sunt printre cele mai bune din Capitala) mai adaugi 5 lei pe nota de plata.

Gustare intre sandvis, covrig si gogoasa
Cea mai placuta surpriza in cautarile de dimineata a fost Bagel Brunch (Str. Putul lui Zamfir, nr.60), un loc care iti da exact senzatia de care ai nevoie la prima ora: de optimism.

Street Food

Nu stim daca de vina pentru asta e bicicleta cu un cos plin de bagel (un covrig - gogoasa nascut in America) pe care l-am gasit in fata sau Gingerale - fresh-ul cu mar, ghimbir si lamaie (6,9 lei) pe care l-am baut cat ne-am asteptat sandvisurile: unul pe loc si unul la pachet.

Street Food

Surpriza a fost sa descoperim un bagel satios, destul de mare, umplut din belsug cu bucati bune de carne de pui, legume proaspete, cheddar si crema de branza pe care am platit 12.9 lei.

Street Food

Poti sa iti iei la pachet si bagel simplu si cafea (intre 5.9 si 7,9 lei).

Oriental pe malul Dambovitei
Sau aproape de malul Dambovitei, unde s-a instalat Calif(str. Selari, nr.19). Deja celebru si deja incercat de multa lume, Calif e saormeria in care vei gasi si corporatisti la costum care sa comande kebab de vita, si tineri care abia au iesit din club.

Street Food

Se lauda cu cea mai sanatoasa varianta de mancare orientala si este, ce-i drept, gustoasa, apetisanta si variata, chiar daca falafel e prajit tot in ulei, iar sosurile cu maioneza nu sunt chiar in optiunea light.

Street Food

Lipiile coapte pe vatra fac, insa, toti banii iar combinatiile de kebab cu salate de morcovi sau telina nu le gasesti in orice saormerie. Ne-am lasat inca o data banii pe un kebab de vita mare -19 lei si o portie sanatoasa de falafel, humus si salata cu patrunjel -14 lei.

Street Food

Dupa preferinte si vremea de afara poti cere limonada sau ayran cu 5 lei, iar ceaiul vine intotdeauna din partea casei.

Fara meniu sofisticat si locatie fixa

De departe cele mai ochioase pentru bugetul trecatorului sunt tonetele ambulante. Cele mai multe sunt tonete “pop-up”. Adica, apar ocazional pe la diverse festivaluri de bere, la sarbatori nationale si la targurile traditionale organizate de primarii.

Street Food

Sunt savuroase ca aparitie si sunt cele care vand o mai autentica street food decat multe localuri cu nume. Opreste-te in Centrul Vechi la Banca Nationala colt cu Lipscani la “Caruta cu carnati”.

Street Food

Cu 10 lei iti iei orice combiantie fierbinte. Doua strazi mai incolo erau parcate, doar temporar, o Carnatarie si o Clatitarie. Pentru clatite cu aer frantuzesc, mergi insa spre Muzeul de Istorie.

Street Food

Pe Nicolae Tonita, la nr.11, gasesti clatitele de la Creperie D’Amour, dulci sau sarate, cu preturi intre 8 si 12 lei bucata. Noi bagam mana in foc pentru cele dulci, cu dulceata.

Text: Alina Barbu (editor foodstory.ro)

Foto: Teodora Maftei

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
GHIDUL unei vacante printre viile din Romania. De ce cred somelierii ca ne putem compara cu vinurile de Bordeaux. FOTO
GHIDUL unei vacante printre viile din Romania. De ce cred somelierii ca ne putem compara cu vinurile de Bordeaux. FOTO

Producem vin cu mult dinainte sa ne numim romani. Stramosii nostri geto-daci erau niste agricultori exceptionali, iar vita de vie era una din cele mai de seama bogatii ale lor. Peste ani, ar putea sa redevina bogatia Romaniei.

GHID StirileProTV: cum deosebesti painea neagra naturala, de cea colorata cu cenusa sau caramel
GHID StirileProTV: cum deosebesti painea neagra naturala, de cea colorata cu cenusa sau caramel

 Din zece paini vandute in Romania, sase se transforma in bani negri. Iar din zece paini speciale, etichetate ca "secara", "graham" sau "integrala", cel putin jumatate sunt inselatoare ... adica sunt colorate cu cenusa, cacao ori caramel.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.