Primele cirese au aparut in piete, insa sunt putine si scumpe. Cat costa in medie un kilogram
Primele cirese au aparut in piete, insa costa in medie cam 50 de lei kilogramul. Zapezile din mijlocul primaverii au distrus livezile. Singurele care au rezistat eroic au fost soiurile hibride in timp ce ciresii traditionali au pierderi de pana la 40%.
Acum trei saptamani, in Cluj s-au inregistrat zile la rand minus doua grade Celsius. A nins puternic iar florile au inghetat in ciresi.
Mihai Arsenie, director adjunct Directia Agricola Cluj: "Pomii au fost acoperiti de un strat consistent de zapada care dupa cum se vede s-a topit in mare parte astazi, mai existand pe ici pe colo fructe gata legate."
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Proprietarii acestei livezi au pierderi de 30%. Soiurile sunt importate din Germania si Olanda, unde clima este mai blanda, chiar daca ploua mult. Pomii nu s-au adaptat la noi si nu sunt atat de rezistenti.
In schimb, la Iasi, la statiunea de cercetare pomicola gasim ciresii plini de rod. Sunt soiuri hibrid rezistente la diferente mari de temperatura.
Prin comparatie un cires italian este compromis. "Haideti sa ne uitam, un soi italian produs la o statiune din Bologna, priviti toate fructele au inghetat si vom avea profit zero."
Din pacate un hibrid bun are nevoie si de 7 ani pentru a ajunge la maturitate. Face insa fata cu brio si la ger si la canicula iar fructele au gustul pe care il stim cu totii.
Gelu Corneanu, director Statiunea de Cercetare Pomicola Iasi: "Suntem de aceasta data la un soi romanesc, soiul se cheama Alex, e produs de statiunea noastra si se poate vedea liber ca este un pom destul de incarcat care a trecut aceeasi perioada de inghet."
Un agricultor din Moldova a cumparat un soi unguresc in speranta ca fructele vor fi mari si se vor vinde bine. S-a inselat insa: "Uitati, asta este un cires romanesc, Boambe de Cotnari, ciresul respectiv are. Ciresul de la unguri, care are 5 ani, nu are nimic, nici una. A cazut floarea din cauza racelii."
Telu Bounegru, cultivator de cirese: "Boambele de Cotnari s-au facut, dar stiti care e problema? E pretul prea mic, le lasa oamenii pe copac ca nu au cui sa le vanda"
Dincolo de toate aceste incercari in piete au aparut deja primele ciresele, aduse din strainatate. Costa intre 100 si 25 de lei un kilogram.