Primarii din Sibiu nu știu cum să facă dezinsecția pentru combaterea virusului West Nile
După ce în județul Sibiu s-au confirmat 3 cazuri de infecție cu virusul West Nile, Direcția de Sănătate Publică a cerut primăriilor să facă urgent dezinsecție și să-i informeze pe localnici în privința riscurilor și a simptomelor bolii.
Solicitarea i-a descumpănit însă pe edilii șefi, care se confruntă pentru prima oară cu o astfel de situație.
Nu știu cum să combată țânțarii fără să ucidă albinele și nici pe unde ar trebui să pulverizeze substanțele de dezinsecție.
Primarul din comuna Roșia așteaptă ca specialiștii să-l ajute cu niște sfaturi. Pe raza localității sunt un lac și un pârâu, iar edilul șef crede că acolo ar trebui pulverizate soluțiile contra țânțarilor.
Nu e sigur însă că asta ar rezolva problema. În plus, spune el, femeia din Roșia infectată cu virusul West Nile a fost plecată toată vara cu oile în alt județ și, cel mai probabil, acolo au pișcat-o țânțarii.
David Ioan, primarul comunei Roșia: "La noi mereu se caută un țap ispășitor și încercăm să aruncăm problema în curte la vecinul. Mai exact țânțarul. Această cheltuială nu este justificată, pentru că dânsa nu este cetățean al comunei Roșia, nu locuiește la noi în comună. "
Oamenii locului se apară de țânțari cum au învățat de la bătrâni: ”Frunze de nuc, alea sunt foarte bune pentru țânțari, pentru muște de cai, pentru orice. Le agățăm la uși și sunt bune pentru țânțari, dispar, nu le place mirosul de nuc."
Localnic: "Seara este plin de țânțari, chiar și în casă intră. Pe copii trebuie să-i tot îmbraci cu mânecă lungă, cu pantaloni, e plin. "
Direcția de Sănătate Publică Sibiu le-a recomandat primarilor să apeleze la ajutorul unor firme specializate.
Kristina Gaal, purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu: "S-a cerut efectuarea acțiunilor de desinsecție necesare pentru combaterea țânțarilor, chiar dacă înțepătura nu s-a produs acolo. Țânțarii pot înțepa și păsări, animale și se poate transmite mai departe."
O altă persoană din Sibiu este suspectă de infecție cu virusul West Nile.
Specialiștii recomandă să va prezentați la medic dacă apar următoarele simptome: dureri de cap, febră, vărsături, erupții cutanate, sensibilitate la lumina, convulsii sau frisoane.
Sursa: Pro TV
Etichete: Sibiu, virus, dezinsectie, tantari, West Nile,
Dată publicare:
03-09-2018 16:48