Anunțul Ministerului Sănătății despre virusul West Nile. 5 oameni au murit în București

30-08-2018 17:47

West Nile

Ministerul Sănătății a făcut noi precizări despre situația cazurilor de meningo-encefalită, cauzate de infecția cu virusul West Nile în România.

Astfel, conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, din data de 2 mai 2018 până în data de 29 august au fost înregistrate 117 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecția cu virus West Nile, fiind înregistrate 12 decese.

Potrivit ministerului Sănătății, cele 12 decese au survenit la pacienți care prezentau co-morbidități.

De asemenea, 5 decese s-au înregistrat în București, 2 în județul Olt și câte unul în județele Iași, Galați și Covasna, Constanța și Dâmbovița.

Față de anul trecut, debutul perioadei de îmbolnăviri s-a produs cu 3 săptămâni mai devreme, iar specialiștii apreciază că ne apropiem de vârful epidemic din acest sezon, dar nu este vorba despre o epidemie, așa cum a fost în anii 1996, 2010 și 2016.” - precizează sursa citată.

Speciliștii spun că vectorii implicați în transmiterea virusului West Nile în țara noastră îi reprezintă mai multe specii de țânțari, răspândiți atât în mediul urban, cât și în cel rural.

Condițiile favorabile de dezvoltare a vectorilor sunt reprezentate de perioada excesiv de ploioasă, care a făcut dificilă distrugerea țânțarilor, dar și de deficiențele în aplicarea măsurilor de control și a măsurilor de protecție personală.

În județele în care au fost înregistrate îmbolnăviri, pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, în centrele de transfuzii s-au luat măsuri de siguranță. Astfel, în conformitate cu Directivele europene în domeniu, EC/33/2004 și EC/17/2006, se amână donarea în cazul persoanelor care au fost identificate cu factori de risc pentru infecția cu West Nile.

Persoanele care au facut infecția cu virusul West Nile sunt excluse de la donare timp de 120 de zile.

Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor administratiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi pentru a preveni răspândirea infectiei cu virus West Nile, iar Direcțiile de sănătate publică au sarcina de a verifica, până la sfârșitul sezonului, eficacitatea măsurilor aplicate. Specialiștii menționează că infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țânțar.

Specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii mai recomandă folosirea mijloacelor de protecție fizică a populației pentru evitarea expunerii la înțepăturile țânțarilor, precum protecția mecanică a tegumentelor, folosirea substanțelor repelente, plase de protecție la ferestre.

Direcțiile de sănătate publică vor desfășura o campanie de informare a populației referitoare la măsurile necesare pentru protecția personala împotriva infectării cu virusul West Nile.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO