Primaria din Cluj, acuzata de ONG-uri ca distruge voluntar fatadele cladirilor istorice. Motivul pentru care s-a ajuns aici
Cladirile vechi din Cluj, cu probleme, starnesc o disputa intre autoritatile locale si mai multe ONG-uri.
Primaria sustine ca ornamentele si fatadele subrede pun in pericol vietile trecatorilor si actioneaza preventiv - desprinde controlat bucatile care stau sa cada. Reprezentantii ONG-urilor spun insa ca istoria are de suferit si, ca sa opreasca actiunea, au initiat si o petitie online.
Toate cladirile vechi, din Cluj, de pe care s-au tot desprins bucati de tencuiala in ultima vreme, au intrat acum in vizorul primariei.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca: "Municipalitatea, impreuna cu ISU si Comisia pentru Protectia Monumentelor, face interventii de a asigura ca bucatile care sunt deja desprinse si risca sa cada pe domeniul public si sa puna in pericol viata trecatorilor sunt luate voluntar si nu sunt lasate la voia intamplarii."
Reprezentantii unor ONG-uri contesta insa solutia gasita de autoritati.
Viktoria Barazsuly, membru ONG: "Exista solutii de urgenta pentru astfel de situatii, de exemplu, plase de siguranta care se aplica in mai multe orase."
Erno Francsali, membru ONG: "Primaria, fara a intreba pe specialisti sau pe organizatii civice, a inceput distrugerea mai multor fatade a cladirilor istorice din Cluj. Demolarea fatadelor s-a inceput fara specialisti si sper ca va fi oprita."
Autoritatile se apara.
Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca: "Interventiile realizate de catre municipalitate se fac cu expert la fata locului si cu probare foto."
De partea ONG-urilor sunt si 3.000 de clujeni, care au semnat o petitie on line, pentru oprirea urgenta a lucrarilor demarate de primarie.
Localnic: "Ar trebui ca banii pe care ii platim, noi contribuabilii, primaria sa ii foloseasca si la aceste cladiri si sa nu le lase sa se distruga de tot."
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anuntat ca va monitoriza actiunea Primariei din Cluj.
In decembrie, anul trecut, o tanara de 27 de ani a fost grav ranita, dupa ce o bucata de tencuiala a unui hotel vechi, din centrul Clujului, s-a desprins si i-a cazut in cap.
50 de cladiri subrezite, sustine primaria, reprezinta un real pericol pentru oameni. Proprietarii au fost somati sa le renoveze urgent. In caz contrar, vor fi amendati. Doar 20 dintre ei au insa bani pentru lucrari. Pentru celelalte constructii, Primaria va suporta chletuielile de reabilitare a fatadelor si isi va recupera treptat banii.