Suprafata de care nici nu stiati ca exista pana cand n-a fost impozitata. Taxele pentru case si masini au crescut "din pix"

Ultimul update: Joi 14 Ianuarie 2016 07:03
Data publicarii: Luni 11 Ianuarie 2016 15:06
Categorie: Financiar

Nici n-a inceput bine anul, ca mii de oameni au luat cu asalt directiile de taxe si impozite din tara ca sa-si plateasca darile.

S-au format cozi, s-au impartit vorbe grele, iar cei mai multi au aflat ca darile pentru locuinte si masini au crescut. In plus, persoanele care au in casa sedii de firme trebuie acum sa aduca la primarie o evaluare a proprietatii, facuta in ultimii 5 ani.

Cei care au ajuns la ghiseu, au aflat ca mai toate primariile au marit taxele pentru case si masini.

"Am pastrat aceeasi cota dar baza impozabila a crescut cu ceva. Pentru cei la care se cunoaste suprafata construita desfasurata, cu 6%. Pentru cei la care nu se cunoaste si se lucreaza cu suprafata utila, cu 25%", spune Adrian Bodo director Directia Fiscala Timisoara.

Pentru un apartament, de exemplu, cu doua camere, impozitul e calculat pe baza suprafetei utile de 50 de metri patrati - anul trecut am platit cat pentru 60 de metri patrati, iar anul acesta, exact ca in schitele lui Caragiale, din pix, suprafata pe care suntem obligati sa o platim la impozite e de 70 de metri patrati. Cum adica dumneavoastra nu aveti 70 de metri patrati? Nu-i nimic, savantii care au scris codul fiscal au facut sa aveti. Se impoziteaza si peretii, holurile, liftul, casa scarii plus terenul de sub bloc aferent. Asta printr-o formula la care s-a marit un asa-zis "coeficient de masurare la exterior" pana la 1,4 - fata de 1,2 cat era anul trecut. Asa ca tam-nesam impozitul apartamentelor se majoraza cu 25 la suta in majoritatea oraselor, iar al caselor cu 7%. Exista si o veste buna pentru cei care au mai multe case pe numele lor: daca pana acum plateau aproape dublu pentru a doua cladire si chiar triplu pentru a treia sau a patra, au scapat de corvoada. Achita insa impozit pe destinatia cladirii. "

Romanii fara venituri ar putea scapa de contributia la asigurarile de sanatate. "Nu o sa vanam contribuabili"

Daca este un sediu de firma in acel apartament, atunci impozitul poate creste de la 3 pana la de 25 de ori fata de 2015. In acest caz, trebuie sa completati noile declaratii fiscale.

Consultantii spun ca majorari vor fi pentru toata lumea, dar diferentiate.

"Impozitul este majorat pe de o parte pentru majorarea pretului pe metrul patrat de constructie, iar pe de alta parte din cauza majorarii coeficientului de masurare la exterior", spune Adrian Benta, consultant fiscal.

In urma adoptarii noului cod fiscal, au crescut taxele si pentru proprietarii de masini, intre 5 si 30 la suta. Puteti sa mai reduceti din pierdere daca platiti pana la 31 martie, pentru ca veti obtine o bonificatie de 10%.

Cozi cu noaptea in cap, la taxe si impozite. Nemultumirile celor care s-au inghesuit sa scape de datorii la inceput de an

Cozi cu noaptea in cap, la taxe si impozite. Nemultumirile celor care s-au inghesuit sa scape de datorii la inceput de an

litoral

Cea mai mare criză de personal pe litoral în 28 de ani. Salariul cerut în 2018 de cameriste

Tăriceanu, despre Pilonul 2 de pensii: Cine vrea să treacă la Pilonul 1 să anunțe în scris

Orașul din România care a ajuns la un milion de angajați și caută în continuare forță de muncă

Prețurile la electricitate ar trebui să scadă. Cum și-au păcălit furnizorii de energie clienții

România a folosit mai puţin de 5% din banii oferiţi de UE. Reacţia Guvernului

Primarul cu cel mai mare salariu din România. Câștigă mai mult decât Klaus Iohannis

mesaj frauda

Voucher de 500 $ de la Carrefour sau Lidl. Frauda din spatele acestui mesaj pe WhatsApp

Iohannis: "PSD are un hobby din a schimba tot ce funcţionează". Ce spune despre pilonul II

Paradox economic. Țara din UE care are prea mulți bani și pierde masiv din această cauză

Scandalul pensiilor continuă. Planul anunțat de Eugen Teodorovici pentru Pilonul 2

FMI a revizuit în creștere, la 5,1%, estimarea privind evoluția economică a României în 2018

Românii nu vor avea limitări la numărul de mașini second-hand cumpărate