Premiera nationala. Anevrismul cerebral, operat si la noi ca in Occident
Trei femei care sufereau de anevrism cerebral au fost salvate de o echipa de medici din Targu Mures, asistati de un specialist din Franta. In locul unei complicate operatii pe creier, chirurgii au folosit un tratament aplicat in spitalele din Occident.
Tratamentul consta in deblocarea vasului de sange cu mici spirale de platina si este o metoda noua folosita chiar si in spitalele mari din lume.
Prin aceasta procedura a trecut Laura, o pacienta de 30 de ani din Bucuresti, care suferea de o malformatie la creier descoperita in urma cu an. Avea dureri groaznice de cap, dar acum, a scapat de chin.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un alt caz este cel al Angelei. Era intr-o stare si mai grava cand a ajuns la clinica din Targu Mures. A cazut cateva fractiuni de secunda in coma.
In fiecare situatie, operatia n-a durat mult si fiecare pacienta se simte acum excelent. Medicii romani au invatat procedura care se folosea pana acum numai in strainatate de la un specialist de la Universitatea Limoges, din Franta.
"Am reusit sa facem interventia, intrand prin artera femurala, printr-o artera la nivelul piciorului. Ne-am dus pana la anevrism, pana practic l-am plombat, l-am umplut cu niste spirale metalice", a explicat dr. Stefanita Dima, medic radiologie interventionala
Marele avantaj al acestei operatii este ca nu se intervine direct pe creier, prin deschiderea cutiei craniene, si astfel se evita riscul unor complicatii cerebrale cu sechele pe viata.
In plus, la interventia clasica, recuperarea era de durata. Acum, cele trei femei sunt deja acasa pentru ca starea lor este buna.
Operatiile nici nu au durat mult: medicii au introdus un cateter pe artera femurala, au ajuns cu niste spirale minuscule din platina- in locul unde s-a produs anevrismul si au deblocat vasul de sange.
Cele trei interventii au fost demonstrative, deci gratuite. In mod normal, o singura operatie costa 8.000 de euro. Medicii spera sa convinga Ministerul Sanatatii sa dea, pe viitor, macar o parte din bani pentru astfel de interventii.