Operatie in premiera. Un copil traieste cu un defibrilator implantat in el

Dată publicare: 01-10-2010 00:00
Dată actualizare: 23-10-2012 10:03


UPDATE: Salvarea unui copil de 6 ani din Arad, care s-a nascut cu o grava malformatie la inima, a insemnat si o premiera medicala romaneasca.

Medicii din Timisoara i-au implantat un defibrilator cardiac celui mai mic pacient care a trecut printr-o astfel de interventie. Fara ea, inima baietelului s-ar fi putut opri la orice emotie la cel mai mic efort fizic sau chiar la un zgomot puternic.

Copilul s-a nascut cu o boala rara, sindromul QT Lung, si a fost diagnosticat in urma cu doua saptamani. Medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara au decis ca singura lui sansa este un defibrilator special care se fixeaza in muschii pectorali si a carui sonda patrunde in inima. Se activeaza singur atunci cand apar batai neregulate si restabileste ritmul normal.

Totusi, chiar si cei mai renumiti specialisti au avut emotii pentru ca inima copilului de 6 ani putea fi perforata usor la introducerea sondei.

Cu toate ca operatia a reusit, copilul va trebui sa fie monitorizat in continuare. Riscul unui eventual stop cardiac este acum mult mai redus, dar nu este exclus.

Aparatul a costat 7000 de euro, iar intreaga suma a fost suportata de spital. Acesta este insa un caz fericit. In Romania se nasc anual 1200 de copii cu malformatii la inima. Multi dintre ei se sting pentru ca nu exista suficiente clinici si fonduri ca sa fie operati la timp...


VIDEO PROTVPLUS.RO