Celula care reface muschiul cardiac, descoperita la Institutul Victor Babes

15-03-2011 13:08


O pemiera mondiala in medicina regenerativa pornita de la
cercetatorii de la Institutul Victor Babes din Bucuresti are sanse sa se transforme in realitate, dupa ce un finantator a anuntat ca le sustine planul.

Ei au descoperit o noua celula capabila de regenerare care poate reface impreuna cu celulele stem chiar si muschiul cardiac.

"Este in stadiu experimental. Daca se va reusi, se va aplica la cei care au si rezerve de celule stem puse deoparte", spune medicul neurolog Bogdan Popescu.

Tot acest experiment in medicina de regenerare a muschilor se face cu finantare privata. O banca de celule stem pune la dispozitia cercetatorilor bani si aparatura pe durata unui an pentru efectuarea acestor experimente pe soareci de laborator.

Studiul dureaza un an si vrea sa demonstreze ca telocitele impreuna cu celulele stem pot ameliora boli grave. Si pentru ca telocitele regenereaza muschii vom putea vedea efecte si in cazul bolnavilor cu insuficienta respiratorie sau probleme de masa musculara. Experimentele vor sa arate in detaliu ca telocitele, care se gasesc in organism in inima, tubul digestiv, plaman, uter, trompa uterina, pancreas, glanda mamara si placenta pot muta celule stem exact in tesutul afectat.

Momentan, unor soareci sau sobolani li se induce un infarct iar apoi este stimulata refacerea inimii cu celule telocite si celule stem, existente in organismul lor. Costul unei astfel de cercetari poate ajunge la 30 de milioane de dolari.

Telocitele au fost descoperite anul trecut de cei de la Institutul Victor Babes, dupa o cercetare de 5 ani, in timpul unui studiu pe pancreas. Descoperirea a fost considerata o premiera mondiala si a fost anuntata in august. Cateva luni mai tirziu China preciza ca vrea sa finanteze proiectul. Acum cercetarile se fac insa cu parteneriat romanesc privat.

Tags: celule stem,

VIDEO PROTVPLUS.RO