Pregatirea copiilor pentru nou an scolar ii costa pe parinti cel putin 400 de lei
Cumparaturile pentru inceperea noului an scolar, in toi zilele acestea, ii lasa pe parinti cu minimum 400 de lei mai putin in portofele, banii fiind dati pe uniforma, ghiozdan si rechizitele de baza, urmand sa apara noi cheltuieli dupa inceperea scolii.
Pentru copiii care incep anul acesta clasa pregatitoare, "pachetul de baza" al pregatirii celor mici pentru scoala include: uniforma - accesorizata cu bluze, tricouri, dresuri si sosete albe, la care mai trebuie si pantofi -, ghiozdanul si cateva rechizite - penar, stilou, creioane colorate, carioci, caiete de romana, matematica si cu foaie velina, bloc de desen, pensule si acuarele, hartie glasata, hartie creponata, foarfeca, lipici si o carte de colorat, spune Madalina, invatatoare si mama a unei fetite care luni incepe scoala.
Uniforma pentru fete costa 80-100 de lei, iar bluzele, dresurile si pantofii care o completeaza, inca aproximativ 100 de lei. Pentru ghiozdanul echipat cu materialele de baza este nevoie de aproximativ 200 de lei, mai spune aceasta.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Pretul ghiozdanelor variaza intre 30 si 120 de lei in hipermarketuri, un penar costa 15 lei, un stilou poate costa 10, dar si peste 20 de lei, setul de creioane - intre patru si sapte lei, trusa de creioane colorate, ca si cea de carioci - intre patru si 16 lei, caietele A5 cu 80 de file - de la doi la peste 4,5 lei, iar cele studentesti, de la trei la peste 10 lei, in functie si de ilustratiile de pe coperte.
Designul poate creste pretul si in cazul foarfecelor pentru lucru manual, de la trei la 19 lei. Hartia glasata in set de 12 coli costa patru lei, fiind mai avantajos setul de 100 de coli, la 15 lei.
Trusele de acuarele pot costa si opt, dar si 18 lei, in functie de numarul de culori, iar cea mai subtire carte de colorat, cu sase file, costa peste sapte lei. O alta mama aflata intr-un magazin, cu un teanc mare de caiete in cos, estimeaza ca numai pe acestea va da 50-70 de lei. Insa nu cheltuiala aceasta o sperie, ci "partea de birotica", unde "deja sunt pretentii".
"Respectam cerintele utilizatorului", glumeste ea, referindu-se la baiatul ei, care trece in clasa V-a. "Astea, pe care punem coperte, le alegem noi", adauga femeia, luand alte caiete de pe rafturile pe jumatate golite.
Doi parinti ai unei fetite spun ca au dat deja 500 de lei pe "bluzite, fustite, cravate" si nici n-au inceput sa cumpere rechizite. Oricare ar fi bugetul alocat pentru pregatirea copilului pentru un nou an scolar, parintii se asteapta sa aiba cheltuieli si dupa inceperea scolii.
Astfel, ei stiu ca vor avea de completat setul de manuale necesar, daca nu chiar de cumparat pe de-a intregul, urmand ca elevii sa aiba nevoie si de caiete auxiliare, care, fara a fi "oficiale", sunt necesare la clasa.
La clasa I, copiii primesc manualele noi, de romana, matematica si cunoasterea mediului, dar trebuie sa il cumpere pe cel de religie, iar de la clasa a II-a vin manuale de la generatiile anterioare, insa in stare destul de proasta, explica Madalina.
"Din vreo 20 de manuale, abia poti sa alegi 10. Incep sa impart matematica, mai intai cartile in stare buna si termin cu cele in stare proasta. Apoi, cand impart limba romana, incep cu copiii la care am terminat de impartit matematica si ma intorc la ceilalti, ca sa aiba fiecare ceva ca lumea", arata invatatoarea. Intrebata despre fondul clasei si fondul scolii, ea spune ca acestea constau in donatii al caror cuantum il stabilesc parintii.
Despre starea scolii unde preda in cartierul Rahova, invatatoare spune ca aceasta nu este una buna, ultima reabilitare avand loc in urma cu sapte ani.
"N-avem nici mecanic, ca a iesit la pensie, iar postul a fost blocat. Mai rugam un parinte sa vina sa bata doua cuie. Daca se strang bani, se zugraveste o clasa...", spune ea. Parintii mai au la dispozitie un weekend pentru cumparaturile pregatitoare, pana cand va suna clopotelul pe 2013.
Apoi, ii asteapta mai multi ani de investitii continue in educatia copiilor, de fiecare data cand se apropie 15 septembrie, dar si in timpul anului scolar care, invariabil, obliga la cheltuieli.