Românii se documentează tot mai mult în ceea ce privește vinul pe care îl consumă, iar preferințele lor se îndreaptă tot mai mult către vinul roșu.

Consumatorii preferă, de obicei, cramele româneşti atunci când îl aleg, iar când vine vorba de soi, majoritatea preferă o Feteasca Neagră. Vinurile spumante sau spumoase sunt păstrate în continuare doar pentru ocazii speciale.

Peste 2.500 de români, dintre care 60 la sută bărbaţi şi 40 la sută femei, cu venituri ridicate, din mediul urban, au participat la un chestionar online despre vin. Potrivit datelor colectate, aproape jumătate dintre ei au mărturisit că plătesc în medie între 30 şi 50 de lei pentru o sticlă.

Alina Iancu, autor studiu: "Se simte o direcţie către vinurile roşii. Creşterile pe vinul premium se observă în partea de Muntenia şi de Transilvania, în special Cluj, urmate abia apoi de Timişoara şi de alte oraşe. Cramele din România au vinuri competitive la nivel naţional şi internaţional."

Aproape jumătate dintre cei intervievaţi îşi procură vinul din supermarket-uri şi doar 20% din magazinele specializate. Atunci când vorbim de preferinţe, vinul sec este ales de 64% dintre consumatori şi doar 2% spun că îl preferă pe cel dulce.

Românii consumă în ultima vreme din ce în ce mai mult vin, iar cel roşu este preferat de 57% dintre ei. Pe locul doi se situează vinul alb, cu un procent de 28%, iar pe locul 3 vinul rose, cu un procent de 13%.

Primul criteriu de selecţie este crama producătoare, iar aproape jumătate dintre participanţii la chestionar spun că îl consumă de două-trei ori pe săptămână.

Soiul preferat este unul românesc, Feteasca Neagră, urmat de soiurile internaţionale. Vinul spumant este consumat mai rar şi de obicei la ocazii speciale.

Julia Scavo, somelier: "Se practică din ce în ce mai mult asocierile şi este îmbucurător. Deci va fi ghidat consumul şi în această sferă, a asocierilor culinare. Alege vinul şi apoi va merge acasă spre a crea preparatele culinare. Cred că atunci vom apropia cel mai bine acordurile."

Aproape 30% dintre cei chestionaţi spun că nu au participat niciodată la un eveniment dedicat vinului, dar şi-ar dori să afle mai multe despre licoarea zeilor.

Alina Iancu, autor studiu: "Să fim curioşi să le descoperim, să mergem la evenimente dedicate şi să descoperim potenţialul vinului românesc, comparativ cu cele internaţionale."

După vin, în topul preferinţelor urmează berea, băuturile spirtoase şi cocktail-urile.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!