Preferințele românilor în materie de vinuri s-au schimbat. Cât plătesc acum pentru o sticlă

×
Codul embed a fost copiat

Românii se documentează tot mai mult în ceea ce privește vinul pe care îl consumă, iar preferințele lor se îndreaptă tot mai mult către vinul roșu.

Consumatorii preferă, de obicei, cramele româneşti atunci când îl aleg, iar când vine vorba de soi, majoritatea preferă o Feteasca Neagră. Vinurile spumante sau spumoase sunt păstrate în continuare doar pentru ocazii speciale.

Peste 2.500 de români, dintre care 60 la sută bărbaţi şi 40 la sută femei, cu venituri ridicate, din mediul urban, au participat la un chestionar online despre vin. Potrivit datelor colectate, aproape jumătate dintre ei au mărturisit că plătesc în medie între 30 şi 50 de lei pentru o sticlă.

Alina Iancu, autor studiu: "Se simte o direcţie către vinurile roşii. Creşterile pe vinul premium se observă în partea de Muntenia şi de Transilvania, în special Cluj, urmate abia apoi de Timişoara şi de alte oraşe. Cramele din România au vinuri competitive la nivel naţional şi internaţional."

Aproape jumătate dintre cei intervievaţi îşi procură vinul din supermarket-uri şi doar 20% din magazinele specializate. Atunci când vorbim de preferinţe, vinul sec este ales de 64% dintre consumatori şi doar 2% spun că îl preferă pe cel dulce.

Citește și
cina
Cum alegem mâncarea pentru o cină unică şi irepetabilă. Recomandările specialiştilor
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Românii consumă în ultima vreme din ce în ce mai mult vin, iar cel roşu este preferat de 57% dintre ei. Pe locul doi se situează vinul alb, cu un procent de 28%, iar pe locul 3 vinul rose, cu un procent de 13%.

Primul criteriu de selecţie este crama producătoare, iar aproape jumătate dintre participanţii la chestionar spun că îl consumă de două-trei ori pe săptămână.

Soiul preferat este unul românesc, Feteasca Neagră, urmat de soiurile internaţionale. Vinul spumant este consumat mai rar şi de obicei la ocazii speciale.

Julia Scavo, somelier: "Se practică din ce în ce mai mult asocierile şi este îmbucurător. Deci va fi ghidat consumul şi în această sferă, a asocierilor culinare. Alege vinul şi apoi va merge acasă spre a crea preparatele culinare. Cred că atunci vom apropia cel mai bine acordurile."

Aproape 30% dintre cei chestionaţi spun că nu au participat niciodată la un eveniment dedicat vinului, dar şi-ar dori să afle mai multe despre licoarea zeilor.

Alina Iancu, autor studiu: "Să fim curioşi să le descoperim, să mergem la evenimente dedicate şi să descoperim potenţialul vinului românesc, comparativ cu cele internaţionale."

După vin, în topul preferinţelor urmează berea, băuturile spirtoase şi cocktail-urile.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Un ghid cu cele mai bune vinuri românești urmează să fie lansat la Paris: „Calitatea e excepțională”
Un ghid cu cele mai bune vinuri românești urmează să fie lansat la Paris: „Calitatea e excepțională”

Vinul a fost ridicat la rang de artă, marți seară, în Bucureşti. Cele mai bune licori româneşti au fost premiate, notate şi aplaudate.

Cum alegem mâncarea pentru o cină unică şi irepetabilă. Recomandările specialiştilor
Cum alegem mâncarea pentru o cină unică şi irepetabilă. Recomandările specialiştilor

La o portie de peste merge la fix un pahar de vin alb, iar o cupă de spumant sec complimentează la fix o felie de tort. V-am dezvăluit din start două preconcepţii în asocierea dintre mâncare şi vinuri.

Recomandări
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat

Armata ucraineană a făcut o greșeală gravă pe front, în urma căreia soldații ruși au reușit să înainteze și să își treacă în palmares noi cuceriri.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

A început distracția în Vama Veche și în Costinești. Cum se petrece pe litoral, în minivacanța de 1 Mai și Paște
A început distracția în Vama Veche și în Costinești. Cum se petrece pe litoral, în minivacanța de 1 Mai și Paște

A fost o noapte albă pe litoralul care a revenit la viață cu soare și veselie, gata pentru vacanța comasată de 1 Mai și Paște.