Un ghid cu cele mai bune vinuri românești urmează să fie lansat la Paris: „Calitatea e excepțională”
Vinul a fost ridicat la rang de artă, marți seară, în Bucureşti. Cele mai bune licori româneşti au fost premiate, notate şi aplaudate.
După ce în primăvară cele mai bune restaurante româneşti au apărut într-unul dintre cele mai cunoscute ghiduri culinare din lume, acum a fost realizat şi ghidul verde, cel dedicat vinurilor.
Ghidul vinurilor îşi are originile în Franţa anului 1984. Acum, după 34 de ani, acesta conţine zece mii de vinuri. În România, primul ghid de vinuri româneşti - „Gault & Millau” - care conţine 152 de sortimente din 63 de crame, îşi doreşte să pună tara pe harta licorilor internaţionale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ștefan Mortici, reprezentant Gault & Millau România: „Au fost evaluate pe categorii. Vinuri albe, vinuri roşii, vinuri dulci, roşe spumante. Au evoluat aspectul, gustul unui vin. Au evaluat cât de reprezentativ este pentru soiul din care este vinul. Au evaluat cât de intense sunt aromele. Şi, practic, câteva zile au degustat vinurile în ceea ce se numeşte semi-blând. Nu au ştiut numele vinului, au ştiut însă soiul şi anul de producţie."
Cel mai mare punctaj, 94 din 100, a reuşit să obţină un vin roşu, cupaj din trei soiuri de struguri: Shiraz, Pinot Noir şi Dornfel-der.
Mircea Matei, câştigător: „Am încercat să le ducem la un nivel superior. Sunt baricate în butoaie de stejar franţuzesc timp de 6 luni, fermentate în butoaie.”
Reprezentant ghid: „Calitatea vinurilor este excepţională, acum mai e de muncit pe makerting, vinurile şi gastronomia sunt una din direcţiile de marketing în orice ţară. România trebuie să şi facă marketing la nivel internaţional.”
Aşa se face că deşi România este a 13 a ţară din lume la producţia de vin, exportă încă puţin.
Roxana Dehelean, reprezentant cramă: „Exportul se face în general în Europa. Cam 30 la sută din producţia noastră se duce în Europa, în ţările nordice. Cel mai mult se vinde vinul spumant. În perioada asta se caută foarte mult vinul roşu, fiind de sezon."
Numai din Timiş, de la mai multe crame vor pleca peste câteva săptămâni spre China vinuri uşoare: roze, alb şi roşu.
„Este un vin uşurel, nu este un vin cu alcool foarte tare, e un vin 12 grade alcool.Merge la masa de Crăciun.”
Ghidul cu vinurile româneşti urmează să fie lansat pe 8 decembrie la Paris şi prezentat anul viitor şi la Bordeaux , tot în Franţa.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!