Povestile oamenilor care au trait minuni la moastele Sfintei Parascheva. Vor fi 350.000 de pelerini
Pelerinii ajung in valuri in capitala Moldovei si, fata de alte toamne cind indurau in numele credintei o vreme rece, cu ploi necrutatoare,
anul aceasta meteorologii anunta un sfarsit de saptamana plin de soare.
Asa ca, in aceste zile, inclusiv luni, cand va fi praznicul Sfintei Parascheva sunt asteptati la Iasi peste 350 de mii de oameni. Cu atat mai mult cu cat se spune ca rugaciunile facute la moaste, in zi de hram, se implinesc.
Printre cei care s-au inchinat joi la moastele Cuvioasei Parascheva o intalnim pe aceasta doamna de 54 de ani, din Petrosani. Spune ca Sfanta a facut o minune pentru ea: in urma cu doi ani, era paralizata si nu se putea ridica din pat. Dar dupa rugaciuni la Cuvioasa, a putut sa mearga iarasi.
"Am facut un accident vascular, sunt operata de cancer si multumesc lui Dumnezeu, Maicutei Domnului si Sfintei Parascheva ca m-am facut bine", spune Elisabeta Toderasc.
Maine dimineata, racla cu sfintele moaste va fi scoasa din Mitropolie. Joi erau deja la coada sa se inchine sute de suflete.
Zeci de credinciosi au venit ca voluntari, sa pregateasca mancare pentru pelerini sau chiar sa ii gazduiasca. La 60 de ani, doamna Aneta a adus pachete cu haine pentru copiii sarmani ce vin la Cuvioasa Parascheva. Cele mai multe sunt donate de enoriasii unei biserici din oras.
Unde se aduna atata lume, infloresc si micile afaceri.
"Pe acest traseu vor trece in zilele urmatoare peste 350 de mii de pelerini, prilej perfect pentru comercianti de a-si amenaja aici spatii comerciale",
Peste 300 de comerciantii au cautat un spatiu cu vad bun, si au inchiriat anul acesta parcele de la primarie. Altii au negociat pozitii bune, cu localnicii. Acest domn, spre exemplu, a cumparat un teren in spatele mitropoliei, si acum face loc unor tonete, pe care le va inchiria.
"- Ce va fi acolo?
- Un tonomat de cafea, ceva. Fiecare trebuie sa castige", spune un barbat ce da la sapa.
Un preot care a luat o camera intr-o casa darapanata il completeaza:
"Greu de gasit un spatiu comercial parinte?
- Da, mai greu asa
- Cum ati luat aici?
- M-am rugat de o femeie si mi-a dat voie.
- Ce vindeti?
- Obiecte bisericesti"
Oamenii vand de la cruciulite, icoane si perne sfintite, pana la caciuli, ghete si haine de blana. O maicuta a adus lotiuni si creme din plante.
Numai pentru inchirierea tarabelor pe perioada pelerinajului, primaria castiga peste 700 de mii de lei.