Povestea unei tinere actrițe din Sibiu care a salvat 5 vieți după moarte

29-10-2019 17:00

Vieţi salvate după moarte. Poveste impresionantă la Sibiu, unde o tânără actriţă, care s-a stins după 5 zile petrecute în terapie intensivă, în urma unui accident rutier, a devenit şansa la viaţa pentru 5 pacienţi din România şi Croaţia.

Ema Vețean, actriţa de 38 de ani, a intrat în moarte cerebrală, iar familia acesteia a fost de acord cu prelevarea organelor.

Actriţa Ema Vețean a suferit un grav accident, pe 22 octombrie, la ieşirea din comună Cristian. Tânăra a fost lovită de o maşină în timp ce traversa drumul, din păcate fără să se asigure suficient.

A ajuns în comă la spital, cu răni grave, iar după câteva zile a intrat în moarte cerebrală. Familia ei a decis ca organele tinerei să fie prelevate şi să-i ajute pe cei care au nevoie de un transplant.

Decebal Todăriță, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Sibiu: "A fost internată în data de 22 octombrie cu multiple afecţiuni severe, traumatism cerebral, comă profundă, hemoragie subarahnoidiana. În data de 27 a fost pus diagnosticul de moarte cerebrală astfel ca echipa de la Sibiu a demarat procedurile pentru prelevarea de organe, au fost prelevate mai multe organe, este vorba despre ficatul pacientei, plămânii, rinichii, cordul şi cornea."

La intervenţie au participat echipe de medici din București, Sibiu, Cluj şi Zagreb. Fficatul şi plămânii vor merge la Bucureşti, rinichii la Cluj, iar corneea va ajunge în Croaţia.

Colegii actriţei de la Teatrul Național Radu Stanca dar şi mulţi prieteni sau oameni care au cunoscut-o, au venit să aprindă o lumânare şi să lase o floare în amintirea Emei. O actriţă specială, de o fragilitate şi sensibilitate extreme, cum o definesc cei care au văzut-o pe scenă.

Constantin Chiriac, directorul teatrului Radu Stanca: „A făcut roluri memorabile, în Otelo, în Morori, Maestrul şi Margareta, în alte spectacole în care a avut apariţii aşa cum spuneam remarcabile. De asemenea a jucat în film şi din păcate nu şi-a dat măsura întreagă a talentului. Toată lumea este întristată şi speram din toată inima că plecarea ei să însemne în continuare sărbătorirea miracolului care înseamnă scena şi sper din toată inima ca toţi colegii mei să treacă peste acest moment greu."

Ema Vețean a terminat actoria în 2005 în Sibiu şi a fost apoi acrita la teatrul Radu Stanca. A colaborat şi cu Silviu Purcărete, inclusiv cu ocazia lungmetrajului „Undeva la Palilula".


VIDEO PROTVPLUS.RO