Populaţia României îmbătrâneşte rapid, dar statul nu construieşte centre pentru vârstnici
Cu o natalitate în scădere și o speranță de viață, din ce în ce mai mare, România îmbătrânește.
Dar statul nu a investit mai deloc în ultimii ani, în centre pentru seniori, unde pensionarii să fie ajutați, să ducă o viață decentă, așa că mulți se chinuiesc singuri, acasă. Sunt însă și români, dispuși să plătească sume mari, pentru ca părinții sau bunicii lor să primească îngrijire, așa că centrele private au înflorit.
Doamna Elena locuiește de 16 ani într-un centru de stat pentru vârstnici, din Nordul Bucureștiului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Elena Nedelcu: „Am un băiat care are și el copii și copiii lor copii și tot așa. Nu e spațiu, că dacă aveam spațiu nu mai eram aici. Noi aici avem raiul lui Dumnezeu, tot ce ne trebuie: mâncare, îngrijire, curățenie, medic.”
Marius Chiroiu, Complex Social de Servicii Străulești: „Consiliul local plătește 4.000 de lei pentru un pacient. Ei plătesc în funcție de situația lor și după gradul de dependență cel mai mult 1.229 și cel mai puțin 1.067 de lei, persoanele care sunt independente.”
Din păcate, astfel de centre de stat sunt puține, în condițiile în care populația țării îmbătrânește.
Așa că numărul centrelor private a crescut constant în ultimii ani, iar acum sunt aproape de trei ori mai multe decât cele de stat. Costurile sunt însă mult mai mari.
Băiatul unei femei, de exemplu, plătește peste 3.000 de lei pe lună.
Clementina Popescu: „Nu mai puteam nici un pahar cu apă să beau, în afară de faptul că nu mai puteam să mă duc nici la baie. E adevărat că mă mai ajutau prietenii, cunoscuții, dar cât să mai apelez la ei.”
Marius Istrătescu, directorul centrului: „Sunt asigurate două ședințe de masaj reflexoterapie pe zi, asistente medicale permanent, medic generalist de 2 ori pe săptămână, echipă medicală. Circa jumătate sunt persoane care au un membru de familie în străinătate.”
În condițiile în care în România sunt peste 5 milioane de pensionari, în căminele pentru vârstnici din toată țara sunt în total doar 15de locuri, cele mai multe în centre private.
Pentru că cererea este uriașă, o companie investește 60 de milioane de euro într-un complex de lux uriaș, în nordul Capitalei. Aici seniorii vor avea inclusiv coafor, piscină și săli multimedia.
Wargha Enayati, fondator rețea privată de sănătate: „Conține un centru pentru vârstnici cu apartamente de lux. Acolo se ridică un bloc, Spital de Geriatrie și Recuperare pentru cei care au nevoie de asistență medicală și în spate e primul Spital Integrat de Oncologie. Nevoile sunt foarte mari. Dacă comparați de exemplu cu Berlin care are 30.000 de vârstnici instituționalizați, noi în București, avem sub 1.000, și la stat și la privat.”
Costul mediu pentru un loc în acest centru va fi însă de 2.000 de euro pe lună. Sunt însă puțini cei care își permit o taxă într-un cămin privat.
Doar 1% din totalul românilor de peste 65 de ani trăiesc în instituții. Restul locuiesc fie singuri, deși au probleme de sănătate, fie cu partenerul său cu copiii.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!