Cum să trăiești peste 100 de ani? Secretele celor mai bătrâni oameni din lume


Ultimul update: Luni 18 Noiembrie 2019 12:56
Data publicarii: Luni 18 Noiembrie 2019 12:05
Categorie: Stiri Sanatate
Batrani

Dacă tot mai mulți oameni apelează la diete extreme, în încercarea de a duce o viață cât mai lungă și sănătoasă, persoanele care reușesc să treacă de 100 de ani recomandă cu totul altceva.

Deși noile studii apărute ne indică ce să mâncăm pentru a trăi cât mai mult, mulți oameni apelează la sfaturile bătrânilor. Asta a făcut și organizația A Place for Mom, care a sintetizat 100 de interviuri cu persoane trecute de 100 de ani, pentru a le afla secretele longevității, iar cei mai mulți spun că ignoră sfaturile experților în alimentație.

Top 10 sfaturi de la bătrâni:

1. Ignoră sfaturile alimentare tradiționale - 29%

2. Mănâncă sănătos - 25%

3. Rămâi activ - 22%

4. Păstrează o atitudine pozitivă - 18%

5. Bea alcool din în mod regulat - 16%

6. Abține-te să bei/fumezi - 12%

7. Păstrează relații de prietenie - 10%

8. Dormi suficient - 9%

9. Fii amabil cu ceilalți - 9%

10. Ai credință - 9%.

"Structura noastră genetică și stilul de viață ne influențează longevitatea, dar impactul fiecărui element este extrem de dezbătut. Factorii de risc genetici au un impact de 25%, în timp ce stilul de viață contează în proporție de 75%, dar aceste proporții se schimbă în funcție de ultimele studii apărute. Indiferent de procente, este clar că o viață lungă nu depinde doar de gene bune și noroc", a explicat medicul geriatru David Demko.

Chiar dacă alimentația sănătoasă se află pe locul al doilea în top-ul sfaturilor oentru o viață lungă, cei mai mulți
vârstnici intervievați își atribuie longevitatea unui stil de viață bazat pe ciocolată, bacon și sucuri dulci.

"Am fost la doctor și m-a întrebat dacă am grijă ce mănânc. I-am spus că în niciun caz nu fac asta și că beau sucuri acidulate în fiecare zi. 'O, doamne, e prea mult zahăr. O să mori dacă vei continua să bei așa ceva', mi-a spus. Dar 10 ani mai târziu, el a murit și a trebuit să îmi găsesc alt doctor. Deci beau în continuare sucuri acidulate și oamenii îmi spun că nu îmi face bine, da rpână la urmă puțini ajung să trăiască 104 ani. Cred că zahărul din sucuri m-a ținut în viață atâta timp", a povestit Elizabeth Sullivan, ajunsă la vârsta de 104 ani.

Alte sfaturi populare includ activitățile fizice, o atitudine pozitivă și menținerea unei relații pozitive cu familia și prietenii. La o viață lungă mai contribuie și odihna suficientă și amabilitatea față de cei din jur.

Analizând sfaturile adunate, fericirea pare să fie cheia unei vieți lungi și sănătoase. Astfel că, deși mulți oameni apelează
la diete hipocalorice și schimbări radicale ale stilului de viață, bătrânii recomandă să nu renunțăm la micile plăceri ale vieții.

 

Sursa: A Place for Mom

Tags: batrani, sanatate,

VIDEO PROTVPLUS.RO