Populaţia, la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani. Ţara care s-a umplut de români
De la un an la altul, România se goleşte. Statisticile spun că populaţia a ajuns la cel mai mic nivel, de după 1968.
Ţara noastră se confruntă cu un fenomen îngrijorător, al emigraţiei. Am ajuns să avem a doua cea mai mare diaspora din Europa, iar în Germania, anul trecut, românii care au emigrat sunt mai mulţi, decât cetăţenii sirieni.
Angelica a decis, împreună cu soţul ei, să părăsească România la începutul anului - şi lucrează acum, în Germania, la o firmă care fabrica mobilier pentru birouri. "Am ajuns în Germania printr-o ofertă de muncă pe care am primit-o de la firma la care lucrăm în Cluj. Oferta a fost de nefuzat şi practic era păcat să refuz să lucrez pe acelaşi post însă pe mai mulţi bani”, spune ea.
Tânăra întregeşte numărul celor 73 de mii de români care s-au stabilit în 2017 în Germania. Potrivit Birorului Federal de Statistici, România a trimis anul trecut în Germania cei mai mulţi migranţi - depăşind numărul celor din Siria, Polonia, Croaţia şi Bulgaria. Nu este mirare că ai noştri au ajuns a cincea minoritate de acolo. Aproape 900 de mii de locuitori ai Germaniei au rădăcini româneşti.
Vârsta medie a românilor care se stabilesc în Germania este de 26 de ani - arată statisticile nemţilor. Deşi nu există date oficiale, firmele care recrutează forţa de muncă pentru statul federal susţin că cei mai mulţi romani care pleacă sunt medici, ingineri şi IT-isti.
"Am ales Germania pentru că Spania, Italia nu prea mai este de muncă, salariile sunt mici, deja au decăzut ca şi România din punct de verede financiar şi e cam nasol. /Spitalele sunt total diferite faţă de ce vedem în România, nu se compară şi că aparatură, că tot, curăţenie deosebită”, spune Dumitru, un român stabilit în Germania.
Mulţi romani au plecat anul trecut şi în Marea Britanie, Italia sau Spania. România a ajuns pe locul doi în Europa în topul ţărilor cu cea mai mare diaspora. Peste 15 la sută dintre ai noştri trăiesc în străinătate. În tot acest timp, populaţia Romanei a ajuns la cel mai scăzut nivel din 1968 încoace. Anul trecut în ţara mai eram doar 19,5 milioane dar acestea sunt staticile oficiale - şi nu îi cuprind pe toţi cei care au plecat.
În urmă, rămân satele goale şi bătrânii. Sociologii spun că după Revoluţie, emigrarea a avut un efect pozitiv pentru că mulţi dintre cei plecaţi au trimis acasă bani şi au susţinut creşterea economică a României. Acum însă, efectul tinde să fie negativ pentru că firmele au rămas fără angajaţi şi nu se mai pot dezvolta.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: populatie, germania, siria, diaspora, migratie, plecari, emigranti,
Dată publicare:
17-10-2018 06:34