MApN vrea să reintroducă serviciul militar. Românii care pleacă din țară, nevoiți să anunțe
Românii din diaspora ar putea fi mobilizați să apere țara, la cererea Parlamentului sau a președintelui. Sunt vizați inclusiv cei care nu mai au domiciliul în România, dacă au între 20 și 35 de ani.
Ministerul Apărării Naționale a inițiat un proiect de lege privind pregătirea populației pentru apărare în care se introduce serviciul militar. Nu obligatoriu, ci voluntar, deschis atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
Cei care sunt chemaţi în caz de urgenţă, asediu, mobilizare sau, mai grav, dacă se declară stare de război, au termen 10 zile de la momentul în care sunt citaţi de Armata Română să se prezinte la centrul militar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Românii stabiliţi în afara ţării care au plecat de ani de zile, nu văd cu ochi buni propunerea.
”M-aş intoarec să apar ce? Ceva ce nu mai exista? Să apar biserici de care nu am nevoie, care nu aduc vital vieţii? Apitale inexistente? S-a vândut tot străinilor: pământ, agricultură. Nu mai există nimic. Nu mai există economie. Nu mai avem ce apăra. Spuneţi-mi, că vin. Dar ce să apar?!", spune John Smith, stabilit la Londra.
”Domnilor aleşi, vreţi să venim să vă apărăm averile? Nici vorbă”, spune Dragoș din Germania.
Potrivit Institutului naţional de Statistică, în ultimii 10 ani au plecat temporar din ţară, la muncă, peste o jumătate de milion de bărbaţi cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, iar alţi aproximativ 100.000, din aceeaşi categorie vizată de MApN, s-au stabilit definitv în străinătate.
Iar românii care nu mai au domiciliul în ţară au obligaţia potrivit aceleiaşi legi ca în termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii Parlamentului de declarare a stării de mobilizare şi a decretului prezidenţial de declarare a stării de război să contacteze centrele militare care îi au în evidență pentru a stabili cum vor face serviciul militar.
Ministerul Apărării ar putea să plătească voluntariatul ca să convingă mai mulţi români să înveţe să mânuiască o armă.
După ce mai bine de 10 ani serviciul militar obligatoriu a fost suspendat, odată cu intrarea în UE, MApN reintroduce serviciul militar pe bază de voluntariat. Aşa că pot deveni soldaţi cetăţenii români, bărbaţi şi femei, care au vârsta cuprinsă între 18 şi 51 de ani.
Proiectul iniţiat de Ministerul Apărării este în dezbatere publică.