"Cartea legenda pentru care m-a parasit iubita". Sacrificiile politicienilor si pasiunea pentru arta

Ultima actualizare: 22-11-2012 00:08
Cartea legenda pentru care m-a parasit iubita. Sac...
"Cartea legenda pentru care m-a parasit iubita". S...

Cine are bani nu mai investeste in case si masini. In vreme de criza obiectele de arta se vand bine si isi sporesc valoarea, in timp. Confirma asta si politicienii pasionati de frumos.

Dupa cum arata declaratiile lor de avere, au strans tablouri de zeci de mii de euro, alese de ei sau de consilieri angajati special.

Intr-o vila din Cotroceni, amenajata ca un muzeu, panza lui Grigorescu, "Tarancuta cu fuiorul", troneaza deasupra semineului.

Proprietarul, Codrin Stefanescu, politician-colectionar amator, a cumparat-o acum 15 ani la un pret mic. Dar cea mai valoroasa lucrare din colectia sa este una scrisa.

"Ortoihul de la Liov este tezaur nu national, ci mondial. Este cartea legenda pentru care am refuzat un apartament cand eram student. Iubita mea de atunci nu a inteles gestul si ne-am si despartit", spune Codrin Stefanescu.

Si nu intamplator este prieten bun cu alt pasionat de arta, Adrian Nastase.

Dupa o intuitie care s-a dovedit profitabila, fostul premier miza in urma cu 20 de ani pe Ion Tuculescu. A investit cateva mii de dolari in lucrari ale pictorului atunci prea putin cautat.

Acum, pe piata, un tablou de Tuculescu urca in topul vanzarilor la peste 100.000 de euro.

Ca in arta banii sunt in siguranta, a stiut si colectionarul Dinu Patriciu. La inceputul lunii trecute si-a scos din colectia personala 80 de lumini evaluate la peste doua milioane de euro si le-a pus gaj in favoarea unor firme controlate tot de el.

Multe dintre lucrari au fost achizitionate in ani, la preturi minime, dupa ce licitatiile erau inchise, iar operele ramaneau nevandute.

Dar ca sa stie ce lucrare merita nu doar admiratia lor, ci si banii, politicienii cer adesea sfatul unor critici sau istorici de arta, care ii si reprezinta la o licitatie.

Dar cei mai multi dintre clientii galeriilor de arta nu sunt politicieni, ci oameni de afaceri, avocati sau doctori, oameni educati pana in 40 de ani, cu venituri peste medie, dar nu cu averi de top 300.

Investesc intre 500 si 4000 de euro si cumpara, in medie, un singur obiect pe an.

"In aproximativ 3000 de cumparatori, cat aniversam la sfarsitul anului, mai mult de 5 care cumpara obiecte de arta lasandu-le la noi in depozit nu avem. Nu sunt investitori in realitate. Se bucura ca valoarea operelor creste in timp, dar le duc acasa", spune Alexandru Baldea, reprezentant casa de licitatii.

Si urmaresc mai mult artisti romani consacrati, cum ar fi Grigorescu, Luchian, Tonita sau Petrascu. Stiu asta si pictorii contemporani. Lucrarile lor se vand la preturi mai mici, dar cu cat vand mai mult, cu atat devin mai cunoscuti si mai pretuiti.

Strainii investesc cel mai mult in artistii tineri.

In 2012, arta plastica a dominat piata din Romania cu vanzari de aproape 14 milioane de euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO