"Plugusorul" sau "Sorcova", traditii pe cale de disparitie
"Aho, aho, copii si frati, stati putin si nu manati si cuvantu-mi ascultati"! Din pacate, in putine colturi de tara romanii-si mai pastreaza obiceiurile din mosi stramosi.
"Plugusorul", "Sorcova" sau "Strigatul peste sat" sunt spectacole rare de care s-au bucurat, totusi, mii de turisti care au petrecut cea mai stralucitoare noapte in Bucovina si Maramures.
Cine vrea sa le povesteasca prietenilor despre un revelion de neuitat, trebuie sa vada spectacolul din Bucuvina. In ultimele ore din anul care se duce ies pe ulite ursii, caprele, cerbii, caii, dracii, babele si mosii, toti veseli si pusi pe sotii. Pentru ca aici au trait odata dacii liberi, Plugusorul, Buhaiul, Irozii si Dansul mascatilor sunt traditii inca respectate.
Strasnici si nastrusnici deopotriva, muzicantii deghizati in costume infricosatoare pornesc sa starneasca larma in sat si sa umple casele si curtile oamenilor. Frumosi, agili si sprinteni, ei sunt cei care protejeaza gospodariile de rele.
Satenii cred ca, purtand mai departe, obiceiurile strabunilor vor avea parte in anul nou de recolte bogate.
Pe vaile Mara, Iza si Cosau, gazda este atenta la ce a facut in 2010. Stie ca altfel "rusinea ramane" si astazi, pe 1, are sanse mari sa fie nominalizata "cu cele rele" la strigatul peste sat."