Restaurantele in care poti experimenta mancarea de acum cateva secole. Cat te costa sa mananci ca Mihai Viteazu

×
Codul embed a fost copiat

Sunteti curiosi cum si mai ales ce mancau oamenii in urma cu cateva secole? Stati fara griji.

In prezent, cateva zeci de restaurante din tara exploreaza cu mare succes retete medievale, pe care istoricii gastronomi le-au adaptat zilelor noastre. Asadar, puteti comanda falcute de vita, fierte in vin, frigarui spanzurate, ca pe vremea lui Mihai Viteazu, ori poate momite, fudulii si maduvioare de porc, perpelite la jar, ca in locantele interbelice.

Momite si fudulii de tauras, mamele de oaie in prapur si maduvioare de vaca - aceasta insiruire de termeni invechiti de timp era, acum doua veacuri, o alaturare absolut banala ... pe gratarul incins. Un specialist in retete vechi de zahana, adica macelaresti, a imbogatit platoul.

"Este o parte a porcului...e un secret al nostru. Are si o denumire mai...Da, se numeste pizdulice. Prelungirea muschiuletului la intalnirea cu pulpa din spate a porcului", a spus maestrul bucatar, Lucian Popa.

Costa 14 lei, suta de grame. Tot zambete si mai apoi satisfactie starnesc si falcutele de vitel, fierte 10 ore in vin.

Citește și
Lista ingrediente
LISTA celor 14 ingrediente care trebuie specificate de restaurante in toate meniurile. O simpla aluna poate provoca decesul

Ceva mai rapide, dar tot migaloase, sunt doua fierturi medievale - ciorba haiduceasca de coaste afumate, cu zeama de varza si borsul pungasului, in fapt o zeama de cocos.

"Cocosul se parleste, se portioneaza taraneste - noi aici il folosim la 70 de grame. E musai sa il fierbem 3 ore, se serveste fierbinte cu verdeata tocata proaspat deasupra", a spus bucatarul sef Dan Iordan.

Pe vremuri, varza acra nu se calea in ulei vegetal, ci in untura de rata. De fapt, multe retete cu aroma istorica au nevoie de materii prime ce au iesit din consumul curent in ultima suta de ani si au devenit nise culinare. De exemplu, e greu sa gasesti, in Romania, furnizori de clapon - un soi de cocos castrat la 6 saptamani, care facea deliciul meselor boieresti.

Iata si doua mancaruri despre care se spune ca ar fi din vremea lui Mihai Viteazul: frigarui spanzurate cu cartofi aurii. Intr-un local din Alba, portia costa 100 de lei. Cand domnitorul crestin tinea post, prefera legumele in coca, gatite in vas de lut.

Incheiem, savuros, cu deserturi cu nume sonore. "Take Ionescu", creata in 1908 de catre cofetarii casei Bulevard. "George Enescu" a fost creat pentru marele compozitor roman.

Prajitura "Carmen Sylva", cu cafea si foita de aur, a fost creata, la comanda regelului Carol, de cofetarii Curtii Regale, in cinstea reginei, care implinirea 50 de ani.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Numele Klaus Iohannis vinde bine. Restaurantele din Sibiu au introdus in meniu pizza si deserturi cu numele presedintelui
Numele Klaus Iohannis vinde bine. Restaurantele din Sibiu au introdus in meniu pizza si deserturi cu numele presedintelui

Numele Klaus Iohannis vinde bine, asa spun proprietarii de restaurante din Sibiu, care au inclus in meniu preparate cu numele presedintelui.

LISTA celor 14 ingrediente care trebuie specificate de restaurante in toate meniurile. O simpla aluna poate provoca decesul
LISTA celor 14 ingrediente care trebuie specificate de restaurante in toate meniurile. O simpla aluna poate provoca decesul

Daca sunteti alergici la alune, lactoza, soia sau gluten, trebuie sa stiti ca legea obliga restaurantele sa specifice in meniu 14 ingrediente care va pot face rau.

Pericolul din batoanele de slabit. Ce spun medicii despre aceasta metoda de pierdere in greutate
Pericolul din batoanele de slabit. Ce spun medicii despre aceasta metoda de pierdere in greutate

Batoanele de slabit tenteaza multe persoane care vor sa-si modeleze silueta. Se consuma rapid si deseori sunt preferate unui meniu care necesita preparare.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Românii au declarat câștiguri de peste 700 milioane lei din tranzacții cu criptomonede. Cât de mari ar fi tranzacțiile totale
Românii au declarat câștiguri de peste 700 milioane lei din tranzacții cu criptomonede. Cât de mari ar fi tranzacțiile totale

Românii au declarat la ANAF anul trecut câștiguri din tranzacții cu monede virtuale de peste 700 de milioane de lei.

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.