Restaurantele in care poti experimenta mancarea de acum cateva secole. Cat te costa sa mananci ca Mihai Viteazu

×
Codul embed a fost copiat

Sunteti curiosi cum si mai ales ce mancau oamenii in urma cu cateva secole? Stati fara griji.

In prezent, cateva zeci de restaurante din tara exploreaza cu mare succes retete medievale, pe care istoricii gastronomi le-au adaptat zilelor noastre. Asadar, puteti comanda falcute de vita, fierte in vin, frigarui spanzurate, ca pe vremea lui Mihai Viteazu, ori poate momite, fudulii si maduvioare de porc, perpelite la jar, ca in locantele interbelice.

Momite si fudulii de tauras, mamele de oaie in prapur si maduvioare de vaca - aceasta insiruire de termeni invechiti de timp era, acum doua veacuri, o alaturare absolut banala ... pe gratarul incins. Un specialist in retete vechi de zahana, adica macelaresti, a imbogatit platoul.

"Este o parte a porcului...e un secret al nostru. Are si o denumire mai...Da, se numeste pizdulice. Prelungirea muschiuletului la intalnirea cu pulpa din spate a porcului", a spus maestrul bucatar, Lucian Popa.

Costa 14 lei, suta de grame. Tot zambete si mai apoi satisfactie starnesc si falcutele de vitel, fierte 10 ore in vin.

Citește și
Lista ingrediente
LISTA celor 14 ingrediente care trebuie specificate de restaurante in toate meniurile. O simpla aluna poate provoca decesul
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Ceva mai rapide, dar tot migaloase, sunt doua fierturi medievale - ciorba haiduceasca de coaste afumate, cu zeama de varza si borsul pungasului, in fapt o zeama de cocos.

"Cocosul se parleste, se portioneaza taraneste - noi aici il folosim la 70 de grame. E musai sa il fierbem 3 ore, se serveste fierbinte cu verdeata tocata proaspat deasupra", a spus bucatarul sef Dan Iordan.

Pe vremuri, varza acra nu se calea in ulei vegetal, ci in untura de rata. De fapt, multe retete cu aroma istorica au nevoie de materii prime ce au iesit din consumul curent in ultima suta de ani si au devenit nise culinare. De exemplu, e greu sa gasesti, in Romania, furnizori de clapon - un soi de cocos castrat la 6 saptamani, care facea deliciul meselor boieresti.

Iata si doua mancaruri despre care se spune ca ar fi din vremea lui Mihai Viteazul: frigarui spanzurate cu cartofi aurii. Intr-un local din Alba, portia costa 100 de lei. Cand domnitorul crestin tinea post, prefera legumele in coca, gatite in vas de lut.

Incheiem, savuros, cu deserturi cu nume sonore. "Take Ionescu", creata in 1908 de catre cofetarii casei Bulevard. "George Enescu" a fost creat pentru marele compozitor roman.

Prajitura "Carmen Sylva", cu cafea si foita de aur, a fost creata, la comanda regelului Carol, de cofetarii Curtii Regale, in cinstea reginei, care implinirea 50 de ani.

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Numele Klaus Iohannis vinde bine. Restaurantele din Sibiu au introdus in meniu pizza si deserturi cu numele presedintelui
Numele Klaus Iohannis vinde bine. Restaurantele din Sibiu au introdus in meniu pizza si deserturi cu numele presedintelui

Numele Klaus Iohannis vinde bine, asa spun proprietarii de restaurante din Sibiu, care au inclus in meniu preparate cu numele presedintelui.

LISTA celor 14 ingrediente care trebuie specificate de restaurante in toate meniurile. O simpla aluna poate provoca decesul
LISTA celor 14 ingrediente care trebuie specificate de restaurante in toate meniurile. O simpla aluna poate provoca decesul

Daca sunteti alergici la alune, lactoza, soia sau gluten, trebuie sa stiti ca legea obliga restaurantele sa specifice in meniu 14 ingrediente care va pot face rau.

Pericolul din batoanele de slabit. Ce spun medicii despre aceasta metoda de pierdere in greutate
Pericolul din batoanele de slabit. Ce spun medicii despre aceasta metoda de pierdere in greutate

Batoanele de slabit tenteaza multe persoane care vor sa-si modeleze silueta. Se consuma rapid si deseori sunt preferate unui meniu care necesita preparare.

Recomandări
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).