Restaurantele in care poti experimenta mancarea de acum cateva secole. Cat te costa sa mananci ca Mihai Viteazu
Sunteti curiosi cum si mai ales ce mancau oamenii in urma cu cateva secole? Stati fara griji.
In prezent, cateva zeci de restaurante din tara exploreaza cu mare succes retete medievale, pe care istoricii gastronomi le-au adaptat zilelor noastre. Asadar, puteti comanda falcute de vita, fierte in vin, frigarui spanzurate, ca pe vremea lui Mihai Viteazu, ori poate momite, fudulii si maduvioare de porc, perpelite la jar, ca in locantele interbelice.
Momite si fudulii de tauras, mamele de oaie in prapur si maduvioare de vaca - aceasta insiruire de termeni invechiti de timp era, acum doua veacuri, o alaturare absolut banala ... pe gratarul incins. Un specialist in retete vechi de zahana, adica macelaresti, a imbogatit platoul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Este o parte a porcului...e un secret al nostru. Are si o denumire mai...Da, se numeste pizdulice. Prelungirea muschiuletului la intalnirea cu pulpa din spate a porcului", a spus maestrul bucatar, Lucian Popa.
Costa 14 lei, suta de grame. Tot zambete si mai apoi satisfactie starnesc si falcutele de vitel, fierte 10 ore in vin.
Ceva mai rapide, dar tot migaloase, sunt doua fierturi medievale - ciorba haiduceasca de coaste afumate, cu zeama de varza si borsul pungasului, in fapt o zeama de cocos.
"Cocosul se parleste, se portioneaza taraneste - noi aici il folosim la 70 de grame. E musai sa il fierbem 3 ore, se serveste fierbinte cu verdeata tocata proaspat deasupra", a spus bucatarul sef Dan Iordan.
Pe vremuri, varza acra nu se calea in ulei vegetal, ci in untura de rata. De fapt, multe retete cu aroma istorica au nevoie de materii prime ce au iesit din consumul curent in ultima suta de ani si au devenit nise culinare. De exemplu, e greu sa gasesti, in Romania, furnizori de clapon - un soi de cocos castrat la 6 saptamani, care facea deliciul meselor boieresti.
Iata si doua mancaruri despre care se spune ca ar fi din vremea lui Mihai Viteazul: frigarui spanzurate cu cartofi aurii. Intr-un local din Alba, portia costa 100 de lei. Cand domnitorul crestin tinea post, prefera legumele in coca, gatite in vas de lut.
Incheiem, savuros, cu deserturi cu nume sonore. "Take Ionescu", creata in 1908 de catre cofetarii casei Bulevard. "George Enescu" a fost creat pentru marele compozitor roman.
Prajitura "Carmen Sylva", cu cafea si foita de aur, a fost creata, la comanda regelului Carol, de cofetarii Curtii Regale, in cinstea reginei, care implinirea 50 de ani.