Platforma care permite românilor să împartă lucrurile personale cu străinii, contra cost
O nouă modă în economia globală prinde contur. Oamenii acceptă să-şi împartă cu străinii lucruri din casă şi sunt răsplătiţi pentru asta.
Este vorba de aşa numitul ''sharing economy'' sau ''economie colaborativă''. Practic, oricine poate să-şi închirieze maşina, aparatul de fotografiat sau nişte porţii de mâncare. În România, fenomenul este abia la început. ''Dupa comunism, românul încă vrea să fie proprietar'', este explicaţia specialiştilor.
Alina şi Radu au avut ideea să facă o platformă online prin intermediul căreia oricine îşi poate închiria aparatul de fotografiat, de filmat sau consola de joc. Au ajuns la asta după ce au avut nevoie de o dronă, dar nu le-a dat nimeni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Ne-am uitat în jur dacă putem să împrumutăm sau să închiriem de la cineva şi nu s-a putut face asta.
-Se fură se strică, cine plăteşte?
-Încurajăm părţile să rezolve în mod amiabil, în cazul în care nu se poate ne vom lua noi responsabilitatea."
Adică repară, înlocuieşte produsul stricat sau furat, iar apoi recuperează bunul de la vinovat. Până acum au adunat aproape o sută de persoane care îşi închiriază aparatele electronice.
Aurelian Marin a avut ideea unei aplicaţii care îi ajută pe români să îşi închirieze maşinile.
Aurelian Marin, proprietarul aplicaţiei: "Fiecare îşi va pune maşina la închiriat cu preţul pe care şi-l doreşte. Este un produs de asigurare special creat pentru această aplicaţie"
Pe lângă chirie, doritorul plăteşte aproape 7 euro pe zi o poliţă CASCO. Atenţie, aceasta are o franșiză de 300 de euro şi nu acoperă micile zgârieturi.
În Vest există deja aplicaţii cu ajutorul cărora vă puteţi rotunji veniturile împărţind mâncarea pregătită în propria bucătărie. Funcţionează destul de simplu. În momentul în care mâncarea este gata, o pozaţi, apoi încărcaţi această poză pe o platformă specială, iar cine este interesat va veni să o ridice sau va trimite un curier.
Fenomenul este numit sharing economy sau economie colaborativă şi a început timid şi în România.
Cele mai cunoscute aplicaţii pentru economie colaborativă sunt de închirieri case, ride sharing auto sau trotinete şi biciclete. La fel ca în România, statele în care s-au dezvoltat au probleme în a legifera noul tip de economie.