Reactia romanilor care s-au trezit peste noapte ca au casa pe autostrada: "Iti dau 40.000 si ti-o darama. Nesimtire maxima"

Dată publicare: 11-06-2014 18:29
Dată actualizare: 14-06-2014 06:58


Statul incepe exproprierile pentru Autostrada Comarnic-Brasov. Peste 1 milion de lei au fost alocati, miercuri, de Guvern pentru 88 de terenuri si case aflate pe traseul noului drum.

Problema este ca proprietarii din Comarnic, de exemplu, nu au fost anuntati de autoritati ca le vor fi daramate casele. Au aflat cu indignare ce au stabilit oficialii si spun ca nu vor accepta pretul oferit, pentru ca este prea mic.

Lucrarile la autostrada ar fi trebuit sa inceapa din primavara, dar responsabilii nu au obtinut finantarea externa.

Domnul Popa e revoltat de faptul ca nimeni nu i-a spus pana acum ca ii va fi daramata casa.

"Pana acum au fost doar zvonuri, acum va vad pe dumneavostra la mine in curte. Pot sa va spun ca nu o sa renunt usor, nu am cum. Imi ia totul cum v-as lua eu pe dumneavostra de aici si v-as lasa asa, cu o mana de bani. Ia-o de la inceput! Nu e simplu", a spus Adrian Constantin Popa, proprietar.

Iar cand a aflat ca in actele aprobate miercuri de Guvern casa pe care o construieste de sase ani si terenul de 1.200 de metri patrati valoreaza 46.000 de euro, sotia barbatului sustine ca nu vor accepta o astfel de suma.

"Mi se pare exagerat si de prost gust si o nesimtire maxima. Adica sa vina cineva sa iti darame casa si sa iti spuna ca iti dau 40.000, mi se pare o nimica toata", a spus Elena Popa.

Oamenii sustin ca traiesc intr-o tensiune continua si aud numai zvonuri. Nici un oficial nu a venit sa le transmita ceva. Zilele trecute cativa ingineri au facut masuratori.

In Comarnic vor fi alte trei cladiri daramate, potrivit actului normativ aprobat miercuri de Guvern. Valoarea totala a acestora si a celor 80 de terenuri de zece hectare peste care va trece autostrada este de 250.000 de euro.

Proprietatile de pe traseul autostrazii din statiunile Sinaia, Busteni, Azuga si Predeal sunt inca analizate de experti si lista lor cu sumele calculate de stat urmeaza sa apara luna aceasta.

Potrivit scrisorii de intentie catre Fondul Monetar International, guvernul a alocat 400 de milioane de lei anul acesta si urmeaza sa dea 1,2 miliarde de lei anul viitor pentru constructia autostrazii.

Autostrada Comarnic - Brasov va fi realizata in colaborare cu asocierea de firme Vinci-Strabag-Aktor, termenul anticipat de finalizare fiind anul 2017. Costul total anuntat de Guvern este de 1,8 miliarde de euro, iar intrarea pe drum va fi taxata cu aproape 2 euro pe masina.


VIDEO PROTVPLUS.RO