Pești morți pe Bega, după ploile torențiale de luni. Explicația fenomenului
Ploile abundente din ultimele zile au dus la moartea peștilor din râul Bega. Reprezentanții Gărzii de Mediu spun că nu s-a înregistrat poluarea apelor, ci un fenomen mai puțin obișnuit care duce la moartea peștilor prin lipsa oxigenului din apă.
Fenomenul a fost înregistrat după o ploaie torențială, care luni seara a inundat Timișoara. Apa a dat pe afară din stația de epurare de la Timișoara și a ajuns în Bega, iar fenomenul a avut loc în zona ecluzei de la Sânmihai, relatează publicația tion.ro.
„E plin de pești morți, apă urât mirositoare, neagră și plină de spume la ecluza de la Sânmihaiu Român” a spus un locuitor din zonă. Oamenii au chemat reprezentanții Gărzii de Mediu și ai Administrației Bazinale de Apă Banat
„Din constatările de la fața locului, putem spune că nu este vorba despre o poluare, însă mișcarea apei de la stația de epurare în urma ploilor abundente de ieri (luni – n.r.), a putut duce la lipsa oxigenului în apă. În acest moment fenomenul este atenuat și nu s-a constatat mortalitate piscicolă pe canalul Bega”, a transmis Garda de Mediu Timiș, pe pagina de Facebook.
Directorul instituției, Gheorghe Muntean, spune că fenomenul are loc de fiecare dată după ploile torențiale.
„Noi am fost acolo, au venit și cei de la ABAB să ia probe. Din cauza ploilor, canalul pluvial s-a scurs în canalul care alimentează stația de epurare. Fiind un debit foarte mare, au preluat pompele și au deversat în Bega. Din cauza amoniului, care reduce oxigenul din apă, peștii au fost amețiți, o parte dintre ei s-au întors cu burta în sus.
Există pericol pentru pești în momentul în care crește amoniul din apă, pentru că se reduce oxigenul și ei mor, dar mortalitatea a fost foarte redusă și pentru o perioadă scurtă de timp. S-a deversat pluvialul direct în Bega, de fiecare dată se va întâmpla același lucru, pentru că stația de epurare nu are o capacitate atât de mare”, a explicat Muntean pentru sursa citată.