Toți peștii de la 2 păstrăvării din Neamț au murit în câteva minute. „Apa s-a albit. Săreau de parcă îi curenta cineva”
A fost stare de alertă în județul Neamţ după ce proprietarii a două păstrăvării au sunat Garda de Mediu și au anunțat că, în doar câteva minute, absolut toți peștii din mai multe bazine au murit.
De vină ar fi o fabrică de ciment, care ar fi deversat accidental o cantitate foarte mare de amoniac în pârâul Bicaz, fiind înregistrate depășiri de peste 1.900 de ori ale concentraţiei admise.
A fost demarată o anchetă, iar localnicii au fost avertizați să nu folosească apa din pârâu, nici măcar pentru animale.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Alarma a fost dată luni după ce proprietarii a două păstrăvarii de pe pârâul Bicaz, în localitatea Taşca, au privit neputincioşi cum, în doar câteva minute, le-au murit toţi peştii.
Elena Sârbu, angajată păstrăvărie: „Paznicul era aici pe alee şi dintr-o dată a văzut peştii sărind din apă de parcă îi curenta cineva. Imediat şi-a dat seama că în câteva minute s-a albit apa, s-a făcut lapte. A venit şeful şi a constatat că este o intoxicaţie cu amoniac. Noi am avut în jur de 1.800 - 2.000 de kilograme de peşte.”
Comisarii Gărzii de Mediu au efectuat măsurători şi au constatat că în aval de fabrica de ciment valorile de amoniac erau de 1.900 de ori mai mari decât limitele normale. Au măsurat şi în amonte, dar aici valorile au fost normale. Măsurători au fost efectuate şi marți, după ce din baraj au fost deversate cantităţi mari de apă pentru a dilua amoniacul.
Comisar şef Iftime Petrariu, Garda de Mediu Neamţ: „Am trimis echipe în teren şi am constatat că este o poluare foarte puternică în aval de combinatul de ciment. Poliţia va începe urmărirea penală în baza legii apelor şi noi Garda de Mediu vom stabili sancţiuni contravenţionale pentru 4-5 abateri. Vom aplica şi măsura complementară de suspendare a activităţii.”
Iniţial, reprezentanţii fabricii de ciment au negat că ar avea ceva de-a face cu poluarea, însă, în urma anchetei, admit că este posibilă o deversare accidentală şi spun că vor suporta toate pagubele.
Marius Lupa, director fabrică de ciment: „Regretăm cele întâmplate, dar colaborăm îndeaproape cu autorităţile competente pentru a stabili cauzele şi circumstanţele acestui incident. De asemenea, conducere societăţii a înfiinţat o comisie internă va analiza incidentul şi vom lua toate măsurile ca asemenea eveniment să nu se mai repete.”
Chiar dacă directorul fabricii spune că este pentru prima dată când s-a întâmplat acest lucru, un fost angajat susţine, sub protecţia anonimatului, că în zonă sunt probleme.
Bărbat: „Chiar am lucrat în fabrică şi ştiu despre ce este vorba. Au probleme cu filtrele electrice. Le-au reparat anul acesta dar nu s-au văzut diferenţe. Elimină noxe nu doar prin apă ci şi prin aer.”
Localnicii spun că în aceste două zile s-a simţit miros puternic de amoniac, şi chiar au apărut peşti morţi în pârâu. Autorităţile i-au avertizat să nu folosească apă nici măcar pentru animale, iar reprezentanţii Gărzii de Mediu au luat probe şi din fântâni.
Localnică: „Mai mult acum s-a simţit mirosul. Nu e foarte puternic, dar probabil azi noapte s-a simţit mai tare.”
Autorităţile monitorizează în continuare zona, iar locuitorii din zona vor fi anunţaţi când apa din parau va fi sigură pentru folosit.