Peste o sută de copii de zece ani au participat la Olimpiada Micilor Bancheri

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 04 Mai 2018 19:50
Categorie: Social

Peste 100 de copii de numai 10 ani le pot da lecţii oamenilor mari despre bani, cheltuieli, credite şi dobânzi.

Ei sunt micii bancheri, olimpicii României la educaţie financiară, o materie pe care Ministerul Educaţiei a introdus-o în învăţământul primar opţional.

Asta, deşi tendinţa europeană este că ea să fie obligatorie în educaţia copiilor. Olimpicii-juniori la finanţe au mers în vizită la bănci unde au văzut pentru prima dată zeci de mii de euro adevărați.

Am fost la olimpiada naţională a micilor bancheri, un examen pe care copiii de clasele a 3-a sau a 4-a îl susţin la educaţie financiară. Elevii au venit la Bucureşti din Maramureş, Bistriţa, Republica Moldova sau Vrancea pentru a demonstra că pot rezolva probleme legate de împrumuturi sau dobânzi. Toate aceste noţiuni le-au dobândit de la doamnele învăţătoare, în timpul unei ore opţionale.

Copil: "Mi-am administrat banii în 3 borcanele, m-am inspirat dintr-un test de anul trecut. Unul se numeşte economii, altul cheltuieli şi celălalt donaţii. Lunar, din ocazii speciale: aniversarea mea, onomastica sau colind, Crăciun, 8 martie pun o sumă de bani într-un borcan şi sunt atentă cum îi cheltuiesc. Îmi acopăr lecţiile de muzică uneori şi într-un fel investesc cu banii aceia în educaţia mea"

Copil: "Munca prin casă te poate ajuta. Familia mea are un tabel cu treburile casnice, cât costă. Spre exemplu, aspiratul în camere, toate cele cinci, costă cinci lei, un leu pe cameră".

După examen, copiii au mers în vizită la mai multe bănci, unde au aflat cum se poate face schimbul valutar şi cum arată monedele străine.

Manualul de educaţie financiară traduce noţiunile financiare de bază pe înţelesul copiilor, prin poveşti, desene şi jocuri.

Ligia Goloșoiu, doctor în economie: "Aceşti copii trebuie să nu mai moşteneasca mentalitatea părinţilor, să fie îndatoraţi, înglobaţi, să facă greşelile pe care le-au făcut părinţii. Pot să-şi gestioneze foarte bine bănuţii pe care îi încredinţează părinţii şi sunt foarte responsabili, adică nu se mai duce în colţ să ia guma de mestecat sau suc, ci el se gândeşte mai bine: să îl pun la puşculiţa pentru că am un scop".

Olimpiada Micilor Bancheri a fost organizată de Asociaţia pentru Promovarea Performanţei în Educaţie, care militează pentru introducerea cursului despre finanţe ca materie obligatorie, în învăţământul primar românesc.

Deocamdată, Ministerul Educaţiei a introdus primele noţiuni despre finanţe începând cu clasa a 8-a când, spun profesorii, elevii nu mai sunt interesaţi de această materie.

Febra creditelor online. Românii își cumpără mobilă sau își repară dantura în rate
Febra creditelor online. Românii își cumpără mobilă sau își repară dantura în rate
VIDEO PROTVPLUS.RO
harta frigului RADET
Deputatul Nicușor Dan a realizat ”HARTA interactivă a frigului RADET” în București
O infirmieră debutantă are salariul cu 52% mai mare decât una cu 32 de ani vechime
Imagini rare cu o haită de lupi, surprinse de în Parcul Natural Putna- Vrancea
Scandalul Complexului Oltenia. Dăncilă cere intervenția structurilor de siguranță națională
Brânzeturile românești i-au cucerit pe străini. La cât ajunge un kilogram
Metoda prin care mai multe minore au fost păcălite de proxeneți. O tânără a murit
aplicație eminescu
Singura zi în care Eminescu face trafic pe internet. Cum au marcat românii ziua lui
Românii preferă mașinile SH și fac reparații ieftine. Pericolele la care se expun
Perioada reducerilor de iarnă a început oficial. Cât timp sunt valabile promoțiile și de 90%
Operațiune de salvare în Timișoara. O cățelușă și puii ei, scoși din canal
Împinși de sărăcie, locuitorii din cartierul Ferentari își extind periculos locuințele
Copiii abandonați nu sunt o prioritate pentru aleși. Legea adopțiilor, uitată de Parlament