Peste o sută de copii de zece ani au participat la Olimpiada Micilor Bancheri

Ultimul update: Vineri 04 Mai 2018 20:15
Data publicarii: Vineri 04 Mai 2018 19:50
Categorie: Social

Peste 100 de copii de numai 10 ani le pot da lecţii oamenilor mari despre bani, cheltuieli, credite şi dobânzi.

Ei sunt micii bancheri, olimpicii României la educaţie financiară, o materie pe care Ministerul Educaţiei a introdus-o în învăţământul primar opţional.

Asta, deşi tendinţa europeană este că ea să fie obligatorie în educaţia copiilor. Olimpicii-juniori la finanţe au mers în vizită la bănci unde au văzut pentru prima dată zeci de mii de euro adevărați.

Am fost la olimpiada naţională a micilor bancheri, un examen pe care copiii de clasele a 3-a sau a 4-a îl susţin la educaţie financiară. Elevii au venit la Bucureşti din Maramureş, Bistriţa, Republica Moldova sau Vrancea pentru a demonstra că pot rezolva probleme legate de împrumuturi sau dobânzi. Toate aceste noţiuni le-au dobândit de la doamnele învăţătoare, în timpul unei ore opţionale.

Copil: "Mi-am administrat banii în 3 borcanele, m-am inspirat dintr-un test de anul trecut. Unul se numeşte economii, altul cheltuieli şi celălalt donaţii. Lunar, din ocazii speciale: aniversarea mea, onomastica sau colind, Crăciun, 8 martie pun o sumă de bani într-un borcan şi sunt atentă cum îi cheltuiesc. Îmi acopăr lecţiile de muzică uneori şi într-un fel investesc cu banii aceia în educaţia mea"

Copil: "Munca prin casă te poate ajuta. Familia mea are un tabel cu treburile casnice, cât costă. Spre exemplu, aspiratul în camere, toate cele cinci, costă cinci lei, un leu pe cameră".

După examen, copiii au mers în vizită la mai multe bănci, unde au aflat cum se poate face schimbul valutar şi cum arată monedele străine.

Manualul de educaţie financiară traduce noţiunile financiare de bază pe înţelesul copiilor, prin poveşti, desene şi jocuri.

Ligia Goloșoiu, doctor în economie: "Aceşti copii trebuie să nu mai moşteneasca mentalitatea părinţilor, să fie îndatoraţi, înglobaţi, să facă greşelile pe care le-au făcut părinţii. Pot să-şi gestioneze foarte bine bănuţii pe care îi încredinţează părinţii şi sunt foarte responsabili, adică nu se mai duce în colţ să ia guma de mestecat sau suc, ci el se gândeşte mai bine: să îl pun la puşculiţa pentru că am un scop".

Olimpiada Micilor Bancheri a fost organizată de Asociaţia pentru Promovarea Performanţei în Educaţie, care militează pentru introducerea cursului despre finanţe ca materie obligatorie, în învăţământul primar românesc.

Deocamdată, Ministerul Educaţiei a introdus primele noţiuni despre finanţe începând cu clasa a 8-a când, spun profesorii, elevii nu mai sunt interesaţi de această materie.

Febra creditelor online. Românii își cumpără mobilă sau își repară dantura în rate
Febra creditelor online. Românii își cumpără mobilă sau își repară dantura în rate
VIDEO PROTVPLUS.RO
catedrala
Mozaic, marmură și foiță de aur, în Catedrala Mântuirii Neamului. Cât au costat lucrările până acum
Birourile de tip boutique, noul trend în rândul companiilor. Preţul chiriilor
Asistaţii social îşi pot pune familiile la muncă, pentru a nu pierde banii de la stat
Half Is Free revine la Cluj, pe 27 octombrie, într-o nouă locație – Cluj Hub
Cele mai întâlnite probleme din casele românilor. Ce recomandă specialiștii
Românilor nu le pasă dacă fumează în zone interzise. Reacția unei femei, prinsă cu țigara în parc
profesoara, bucuresti, elevi, jigniri, inregistrata
O profesoară din București a fost înregistrată jignind elevii: ”Naţie de mahalagii, de prost crescuţi”
Gestul fermierului care a izbucnit în plâns pentru că nu avea cu cine să strângă merele din livadă
Doi escroci din Slovacia au înșelat un cuplu de pensionari cu 16.000 de lei
Papanaşi cu brânză dulce. Elena Lasconi are cea mai bună rețetă
Cum îi ajută echitația terapeutică pe copiii cu diverse probleme de sănătate
Când va da RADET drumul la căldură. Duminică încep probele