Febra creditelor online. Românii își cumpără mobilă sau își repară dantura în rate

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 04 Mai 2018 19:19
Categorie: Financiar

Cu ochii închişi, românii se împrumută din nou pentru orice: casă, maşina, vacanţă şi mai ales mobilă sau electrocasnice.

Banii se dau instant şi fără bătaie de cap, inclusiv dacă vreţi să mergeţi la stomatolog. Creditul se obţine online, iar suma solicitată va intră direct în conturile clinicii. Specialiştii vă atrag însă atenţia să cântăriţi de două ori decizia, şi ne recomandă să apelăm la rate doar dacă e necesar și vorbim, de pildă, despre sănătate sau dezvoltare personală. Asta pentru că sunt dobânzi uriaşe şi nu ştiţi când poate apărea o nouă criză.

Pe Florian nota de plată de la dentist l-a copleşit.

Pacient: "Pe ce mai am de făcut, se aproape de 100 de milioane, bani pe care nu ai cum să îi iei deodată de la cineva sau să zici că îi scot din portofel şi nu mai contează.
Uşor, uşor, te apropii de fundul sacului şi câteodată ustură şi trebuie să le faci, pentru că dacă nu mănânci, nu trăieşti până la urmă".

Aşa că a făcut un credit ca să poată să îşi pună la punct dantură. Prin acest credit special se finanţează lucrări de până la 20.000 de lei.

Medic: "Atunci aplică pentru credit, banca îi răspunde în maximum două ore, banii sunt viraţi direct în conturile noastre şi pacientul nu are altceva de făcut decât să vină să îşi facă dintii şi ulterior să îşi plătească creditul la bancă".

Românii se împrumută acum din ce în ce mai mult şi pentru orice. De la credite pentru casa cu rate direct la dezvoltator, la cele pentru studii, maşini, electrocasnice şi mobilă.

Să cumperi mobila în rate deja a devenit o banalitate în România. Cele mai multe magazine oferă această posibilitate clienţilor şi vorbim de rate întinse pe un an sau doi, cu 0% dobânda. Plata se face însă cu un card de credit deschis la una dintre băncile acceptate de magazine.

Atenţie cât şi mai ales pentru ce vă împrumutaţi! Economiştii recomandă să vă faceţi rate doar când aveţi nevoie să vă dezvoltaţi personal.

Adrian Mitroi, economist: "Creditele care îl ajută pe om să avansezela nivel de productivitate individuală sau la nivel de imagine publică. Sau devine mai competitiv. Dacă tu trebuie să iei credit pentru vacanţă, probabil că nu este foarte bine, ar fi bine din timp să strângi banii. Deci tu consumi acum şi ai de plătit apoi şi vine regretul."

Atenţie şi la indicele ROBOR, în funcţie de care se calculează creditele în lei. A crescut din nou şi a ajuns la 2,54% pe an, cel mai înalt nivel din octombrie 2014.
 

ROBOR la trei luni, un nou record al ultimilor trei ani şi jumătate
ROBOR la trei luni, un nou record al ultimilor trei ani şi jumătate
VIDEO PROTVPLUS.RO
Euro
O noua amenințare pentru moneda unică. Ce spune omul care a salvat euro în timpul crizei
Sindicatele din sănătate ameninţă cu greva generală în cazul îngheţării salariilor
Țara UE care a primit 1 mil. de imigranți și a angajat jumătate mai recrutează străini
BNR lansează o monedă pentru aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui Radu Beligan
Al doilea cel mai mare lanț de fast-food din lume își anunță revenirea în România
Armata care tensionează Balcanii, la 20 de ani de la cele mai sângeroase războaie din Europa
top, fotomodele, Kendall Jenner,
Câştigă 22,5 milioane de dolari pe an din modul în care arată
Linia de demarcație dintre genuri, din ce în ce mai fină. Decizia H&M în privința hainelor
BCE oprește tiparnița de bani la finele acestei luni. Ce se întâmplă cu euro
Avem o dezvoltare digitală record, dar statul are planuri doar privind stâlpii
România, lider european la viteze de acces la internet pe reţelele fixe, cu peste 100 Mbps
Cât de aproape suntem de prăbușirea pieței imobiliare. Prețurile cresc constant