Febra creditelor online. Românii își cumpără mobilă sau își repară dantura în rate

Ultimul update: Sambata 05 Mai 2018 08:48
Data publicarii: Vineri 04 Mai 2018 19:19
Categorie: Financiar

Cu ochii închişi, românii se împrumută din nou pentru orice: casă, maşina, vacanţă şi mai ales mobilă sau electrocasnice.

Banii se dau instant şi fără bătaie de cap, inclusiv dacă vreţi să mergeţi la stomatolog. Creditul se obţine online, iar suma solicitată va intră direct în conturile clinicii. Specialiştii vă atrag însă atenţia să cântăriţi de două ori decizia, şi ne recomandă să apelăm la rate doar dacă e necesar și vorbim, de pildă, despre sănătate sau dezvoltare personală. Asta pentru că sunt dobânzi uriaşe şi nu ştiţi când poate apărea o nouă criză.

Pe Florian nota de plată de la dentist l-a copleşit.

Pacient: "Pe ce mai am de făcut, se aproape de 100 de milioane, bani pe care nu ai cum să îi iei deodată de la cineva sau să zici că îi scot din portofel şi nu mai contează.
Uşor, uşor, te apropii de fundul sacului şi câteodată ustură şi trebuie să le faci, pentru că dacă nu mănânci, nu trăieşti până la urmă".

Aşa că a făcut un credit ca să poată să îşi pună la punct dantură. Prin acest credit special se finanţează lucrări de până la 20.000 de lei.

Un băiat de 12 ani a plecat într-o vacanță exotică, după ce a furat cardul de credit al părinților

Medic: "Atunci aplică pentru credit, banca îi răspunde în maximum două ore, banii sunt viraţi direct în conturile noastre şi pacientul nu are altceva de făcut decât să vină să îşi facă dintii şi ulterior să îşi plătească creditul la bancă".

Românii se împrumută acum din ce în ce mai mult şi pentru orice. De la credite pentru casa cu rate direct la dezvoltator, la cele pentru studii, maşini, electrocasnice şi mobilă.

Să cumperi mobila în rate deja a devenit o banalitate în România. Cele mai multe magazine oferă această posibilitate clienţilor şi vorbim de rate întinse pe un an sau doi, cu 0% dobânda. Plata se face însă cu un card de credit deschis la una dintre băncile acceptate de magazine.

Atenţie cât şi mai ales pentru ce vă împrumutaţi! Economiştii recomandă să vă faceţi rate doar când aveţi nevoie să vă dezvoltaţi personal.

Adrian Mitroi, economist: "Creditele care îl ajută pe om să avansezela nivel de productivitate individuală sau la nivel de imagine publică. Sau devine mai competitiv. Dacă tu trebuie să iei credit pentru vacanţă, probabil că nu este foarte bine, ar fi bine din timp să strângi banii. Deci tu consumi acum şi ai de plătit apoi şi vine regretul."

Atenţie şi la indicele ROBOR, în funcţie de care se calculează creditele în lei. A crescut din nou şi a ajuns la 2,54% pe an, cel mai înalt nivel din octombrie 2014.
 

ROBOR la trei luni, un nou record al ultimilor trei ani şi jumătate

ROBOR la trei luni, un nou record al ultimilor trei ani şi jumătate

bonuri fiscale

Loteria bonurilor fiscale, extragerea 20 mai 2018. Bonurile câștigătoare

Apel fără precedent: mediul privat cere Guvernului să nu schimbe Pilonul II de pensii

Platformele online de finanțare, rampe de lansare pentru tinerii antreprenori români

Guvernul plănuiește să suspende contribuțiile la Pilonul II de pensii de la 1 iulie. Reacția Ministrului Muncii

Premieră în istorie. Companiile care vor depăși un trilion de dolari în acest an

Lovitură de la Bruxelles. România, trasă la răspundere pentru taxa auto

declaratia unica

Declarația Unică poate fi depusă și pe internet. Ghid de completare a formularului

Tensiunile din Venezuela și Iran scumpesc țițeiul. Petrolul depășește pragul de 80 de dolari, pentru prima dată din 2014

Prețul petrolului, la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2014

În Germania a început oficial construcția gazoductului Nord Stream 2. SUA amenință cu sancțiuni

Pentru câți bani muncesc românii. Țările UE unde cel mai mic salariu se apropie de 2.000 €

Soros dă o lovitura de 35 mil. dolari. Miliardarul pariază pe compania lui Elon Musk