Peste 50% din elevii români au nevoie, zilnic, de cel puțin 3 ore pentru a-și face temele

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 14 Decembrie 2017 19:15
Categorie: Social

În România, temele pentru acasă sunt deseori un mod de a-i pedepsi şi controla pe elevi, o uriaşă sursa de stres pentru profesori şi un motiv permanent de nelinişte pentru părinţi.

Peste 70 de mii de şcolari, părinţi şi dascăli, care participă la un sondaj naţional, par să transmită Ministerului Educaţiei acelaşi mesaj: la capitolul teme, este o lipsă totală de coerență, între cât au de lucru copiii, ce aşteptări au dascălii şi cum se implică familia. Când vine vorba de a împărţi vina, fiecare indica, desigur, pe altcineva.

Doar un elev din 10 spune că îi este suficientă o oră pentru a-şi scrie temele în fiecare zi. Peste jumătate ar avea nevoie de până la 3 ore pentru rezolvarea acestor sarcini. O altă treime din elevi aloca peste 3 ore. Iar acestea sunt doar temele obligatorii, pentru că multe cadre didactice le oferă cu generozitate elevilor lor aşa-numitele "vitamine".

Vitaminele sunt teme suplimentare, percepute adesea că o corvoadă. Iată o mărturie care apare în sondaj:

Elev: "Doamna noastră de matematică dă "vitamine" care trebuie neparat rezolvate de la o săptămână la alta. Uneori sunt şi 60 de exerciţii!"

75 la sută dintre elevi şi 8 din 10 părinţi cred că temele sunt obositoare, deşi doar o treime dintre profesori cred că îşi suprasolicită şcolarii. Însă pe site-ul Ministerului sunt confesiuni alarmante. O elevă a scris că atunci când primeşte un exerciţiu greu "e ca şi cum profesoara mi-ar spune că mai am doi ani de trăit."

Ilona Enea, profesor de Română: "N-am întâlnit pe nici unul dintre colegii mei de cancelarie care să spună că dau foarte multe teme. Din contră, răspunsul este -"au primit un singur exerciţiu şi nici pe acela nu l-au lucrat."

Adevărul e probabil la mijloc. 20% dintre copii nu primesc niciun ajutor în verificarea temelor. Caută sprijin, însă nu la familie.

Din nefericire, spun unii profesori, există acest prieten înșelător- calculatorul- către care elevii aleargă atunci când au teme. Uită de manuale, caiete de notiţe, dicţionare. Copiază referate gata făcute, deşi sunt jalnice. Iau definiţii scoase din context din dicţionare online. Iar mai nou există şi pagini dedicate, unde găsesc rezolvarea tuturor exerciţiilor din manualele lor.

Pe baza sondajului naţional este posibil să intre în lucru un act normativ, care să reglementeze timpul şi rolul temelor pentru acasă.

Elevii unui liceu din Piatra Neamț și-au reparat școala, cu banii câștigați la un concurs
Elevii unui liceu din Piatra Neamț și-au reparat școala, cu banii câștigați la un concurs
VIDEO PROTVPLUS.RO
manualul unic
Manualul unic va dispărea de pe piaţă. Ecaterina Andronescu, pentru Ştirile ProTV: "Nu a fost o decizie tocmai fericită"
Scandal mare. Ciobanii din Tulcea amenință că își vor îneca toate oile în Dunăre
Handbalista Ada Iliescu mai are nevoie de 8.000 de euro ca să audă din nou. Cum poți dona
Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"
Soluţia experţilor UE pentru facturi mai mici. Cum trebuie să ne spălăm
Angajaţii Metrorex au anunțat că vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată
Accident
Patru răniți după impactul violent dintre două mașini, la Sinaia. Manevra periculoasă făcută de un șofer
Tinerii se înghesuie să lucreze la stat. Cât de mult se câştigă chiar şi fără experienţă
Firmele specializate în îngrijirea locurilor de veci, tot mai căutate. Preţul cerut pentru un mormânt
Povestea lui Traian Popa, un tată care își crește singur copiii: „Suntem luptători și mergem înainte”. VIDEO
Grevă la metrou, joi dimineață. Intervalul orar în care nu vor circula trenurile
Cele mai căutate jucării de Crăciun. Cea mai scumpă costă 480 de lei