Elevii unui liceu din Piatra Neamț și-au reparat școala, cu banii câștigați la un concurs

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 13 Decembrie 2017 19:51
Categorie: Social

Elevii unui liceu din Piatra Neamț au oferit un exemplu de ambiţie şi eficiență. În urmă cu doi ani, au obţinut premiul cel mare, de 100.000 de dolari, la un concurs pe teme ecologice, organizat în Emiratele Arabe Unite.

Cu banii câştigaţi, au făcut ce ar fi trebuit să facă alţii: şi-au modernizat sala de clasă, au înlocuit vechile instalaţii electrice şi mobilierul, au izolat pereţii şi au montat panouri solare pe acoperişul liceului.

Elevii, pe atunci în clasele a XI-a şi a XII-a, la Colegiul Naţional „Petru Rareş" din Piatra Neamţ, au prezentat un proiect care ar fi urmat să transforme clădirea şcolii lor, veche de 150 de ani, într-o unitate modernă de învăţământ.

Au conceput un plan care includea folosirea energiei solare, captarea apelor pluviale sau transformarea în energie a efortului depus de copii în sala de sport. Competiţia Zayed Energy este un concurs de proiecte cu energie regenerabilă organizat de Emiratele Arabe Unite.

Pavel Potbereschi, elev:De la bun început, credeam că o să avem o şansă, dar nu credeam că vom ajunge atât de departe. Am avut o surpriză când am aflat că suntem câştigători."

Munca lor i-a impresionat pe cei din juriu, care le-au acordat marele premiu: 100.000 de dolari. Acum, cei care au câştigat proiectul sunt studenţi la universităţi din ţară sau străinătate, iar de implementarea lui se ocupă foştii lor colegi.

Cu banii câştigaţi, elevii au modernizat o sală de curs care arată acum că în filmele science fiction, au înlocuit vechile neoane cu leduri şi au montat panouri solare pe acoperişul liceului şi instalaţii care captează apa de ploaie şi o introduc în reţeaua sanitară a şcolii.

Alexandru Iacob, profesor coordonator: „Elevii fac brainstorming, produc idei, lucrează cu imprimanta 3D drone, kituri de robotică, pentru alte proiecte."

Mobilierul vechi a fost înlocuit cu unul nou, iar clasa a fost dotată cu un proiector de ultima generaţie şi imprimantă 3D, unde viitorii elevi pot să îşi dezvolte alte proiecte.

Matei Bârjovanu, elev: „Este chiar fascinant, pentru că până anul acesta eu puteam doar să mă gândesc la aşa ceva. Prin proiectul de robotică am ocazia să lucrez cu această imprimantă 3D."

Iana Andonescu, elevă: „Atmosfera este alta, fiind o clasă aşa de luminată şi eu cred că elevii sunt motivaţi să înveţe mai bine."

Clasa este folosită prin rotaţie de mai multe grupe de elevi.

Orașul de lângă București pe cale de a fi băgat în faliment de o investiție
Orașul de lângă București pe cale de a fi băgat în faliment de o investiție
VIDEO PROTVPLUS.RO
morminte
Firmele specializate în îngrijirea locurilor de veci, tot mai căutate. Preţul cerut pentru un mormânt
Povestea lui Traian Popa, un tată care își crește singur copiii: „Suntem luptători și mergem înainte”. VIDEO
Grevă la metrou, joi dimineață. Intervalul orar în care nu vor circula trenurile
Cele mai căutate jucării de Crăciun. Cea mai scumpă costă 480 de lei
Un șofer fără carnet a fost oprit de polițiști cu focuri de armă
Medicii din Cluj i-au pus carton în loc de ghips unei femei cu mâna ruptă
primaria Selari
Scandal cu o investiție de sute de mii de euro. Edilii, acuzați că au lăsat în paragină o clădire
Opt oameni au fost răniți după ce două autobuze pline cu muncitori s-au ciocnit, în Gorj
A luat un străin „la ocazie”, dar a regretat amarnic. Pățania unui bărbat din Dâmbovița
"Lăsata Secului". Ortodocşii intră în post cu tofu, burgeri vegetali, avocado şi humus
Pregătiri în toi la Sibiu pentru târgul de Crăciun. Surprizele care îi așteaptă pe oameni
Învățământul de stat ar putea fi blocat. Deficit tot mai mare de profesori