Elevii unui liceu din Piatra Neamț și-au reparat școala, cu banii câștigați la un concurs
Elevii unui liceu din Piatra Neamț au oferit un exemplu de ambiţie şi eficiență. În urmă cu doi ani, au obţinut premiul cel mare, de 100.000 de dolari, la un concurs pe teme ecologice, organizat în Emiratele Arabe Unite.
Cu banii câştigaţi, au făcut ce ar fi trebuit să facă alţii: şi-au modernizat sala de clasă, au înlocuit vechile instalaţii electrice şi mobilierul, au izolat pereţii şi au montat panouri solare pe acoperişul liceului.
Elevii, pe atunci în clasele a XI-a şi a XII-a, la Colegiul Naţional „Petru Rareş" din Piatra Neamţ, au prezentat un proiect care ar fi urmat să transforme clădirea şcolii lor, veche de 150 de ani, într-o unitate modernă de învăţământ.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Au conceput un plan care includea folosirea energiei solare, captarea apelor pluviale sau transformarea în energie a efortului depus de copii în sala de sport. Competiţia Zayed Energy este un concurs de proiecte cu energie regenerabilă organizat de Emiratele Arabe Unite.
Pavel Potbereschi, elev: „De la bun început, credeam că o să avem o şansă, dar nu credeam că vom ajunge atât de departe. Am avut o surpriză când am aflat că suntem câştigători."
Munca lor i-a impresionat pe cei din juriu, care le-au acordat marele premiu: 100.000 de dolari. Acum, cei care au câştigat proiectul sunt studenţi la universităţi din ţară sau străinătate, iar de implementarea lui se ocupă foştii lor colegi.
Cu banii câştigaţi, elevii au modernizat o sală de curs care arată acum că în filmele science fiction, au înlocuit vechile neoane cu leduri şi au montat panouri solare pe acoperişul liceului şi instalaţii care captează apa de ploaie şi o introduc în reţeaua sanitară a şcolii.
Alexandru Iacob, profesor coordonator: „Elevii fac brainstorming, produc idei, lucrează cu imprimanta 3D drone, kituri de robotică, pentru alte proiecte."
Mobilierul vechi a fost înlocuit cu unul nou, iar clasa a fost dotată cu un proiector de ultima generaţie şi imprimantă 3D, unde viitorii elevi pot să îşi dezvolte alte proiecte.
Matei Bârjovanu, elev: „Este chiar fascinant, pentru că până anul acesta eu puteam doar să mă gândesc la aşa ceva. Prin proiectul de robotică am ocazia să lucrez cu această imprimantă 3D."
Iana Andonescu, elevă: „Atmosfera este alta, fiind o clasă aşa de luminată şi eu cred că elevii sunt motivaţi să înveţe mai bine."
Clasa este folosită prin rotaţie de mai multe grupe de elevi.