Cauzele care au urcat Romania pana pe locul trei in UE la "abandon scolar". Cat investim in Educatie fata de celelalte tari

Ultima actualizare: 12-10-2016 07:15

Saracia ii tine pe copiii din Romania departe de scoala. Unii abia traiesc de pe-o zi pe alta, iar parintii nu pun prea mult pret pe educatie. Asa se face ca doi din zece copii renunta anual la cursuri.

Peste 360.000 de copii de pana in 17 ani nu au urmat nicio forma de invatamant si suntem pe locul trei in Europa la abandonul scolar. Tabloul este sumbru de ani de zile: Romania a cheltuit cu 40 de procente mai putini bani decat celelalte tari din Uniune pentru programele de educatie.

In localitatea Padina din Buzau, multi dintre copiii din familiile sarace nu au mers niciodata la scoala, iar cei care au fost inscrisi s-au retras pentru ca parintii nu s-au ingrijit de ei. Printre ei si Cristian - un baiat de clasa a VIII-a care nu numai ca nu stie sa scrie si sa citeasta, dar nici varsta nu si-o cunoaste clar.

Reporter: "Cati ani ai tu?"
Cristian: "11."
Elena Cotea, mama lui Cristian: "Zi, 14!"
Cristian: "14."
Reporter: "Mergi la scoala?"
Elena Cotea: "Zi, nu."
Cristian: "Nu."
Reporter: "De ce nu mergi la scoala?"
Cristian: "Nu-mi place!"
Reporter: "Nu iti place?"
Cristian: "Nu."
Reporter: "Si ce faci tu toata ziua?"
Cristian: "Ma joc, dau la animale."
Reporter: "Iti plac animalele?"
Cristian: "Aha."
Reporter: "Ce animale iti plac?"
Cristian: "Eee..."
Elena Cotea: "Stai ma cuminte, ma, zapacitule!"

Cristian provine dintr-o familie cu sase copii. Dintre ei doar trei sunt inscrisi la scoala, ori la gradinita. Mama lor ridica din umeri:

Elena Cotea: "Cum nu a invatat nici taica-su carte, asa nici el nu se duce. Nici eu nu am invatat carte, dar eu stiu sa ma descurc."
Reporter: "Si e bine sa nu mearga la scoala?"
Elena Cotea: "Nu e foarte bine, macar o clasa doua daca le invata tot era ceva pentru el, daca nu ii place..."
Reporter: "Si ce face el toata ziua?"
Elena Cotea: "Da la animale. Se duce cu caii, se duce la ciocani."
Reporter: "Ce viitor crezi ca va avea?"
Elena Cotea: "N-are niciun viitor."

In aceeasi comuna am intalnit-o si pe Elena, o fetita de noua ani pe care mama ei nu o lasa sa mearga la scoala pentru ca - spune ea - ar avea probleme medicale, iar la cursuri nu ar fi in singuranta. Elena isi doreste insa sa invete.

Reporter: "De ce vrei tu sa mergi la scoala?"
Elena: "Sa invat cu copiii, dar sa nu ma bat cu ei. Saca fac vreo criza, Doamne-fereste, nu sta directorul dupa mine..."

Elena mai are un frate de 13 ani. Nici el nu merge insa la scoala. Mama lor spune ca din 300 de lei cat le intra lunar in casa nu-si permite sa ii trimita sa invete.

Georgeta Latu, mama Elenei: "Nu este bani, nu e nimica. Eu nu pot sa ma descurc cu acesti bani si cu ei la scoala trebuie multe."
Reporter: "Nu stiu nici sa citeasca!"
Georgeta Latu: "Asta este daca nu stiu sa citeasca, dar eu ce pot sa le fac, daca aveam bani ei urmau la scoala."
Reporter: "Cum o sa se descurce in viata fara sa stie sa citeasca?"
Georgeta Latu: "Asta nu stiu ce sa mai zic."

Iar astfel de situatii gasim in toata tara. Familia Anton din comuna Tibabesti, judetul Iasi, are 11 copii. Doar cativa merg la scoala.

Mihai Anton, tatal copiilor: "Pe cei mai mari nu i-am dat la scoala, ca sunt la ferma, la culesul strugurilor. Castiga cam 50 de lei la zi. Ei au vrut sa mearga ca au zis ca ma mai ajuta pe mine. Asa ne mai descurcam si noi."

Elena Anton, mama copiilor: "Astia mici ar trebui sa mearga la gradinita, insa nu am cu ce-i imbraca ca sa-i pot trimite. Sunt cheltuieli mari."

Romania a cheltuit pentru educatie 3% din PIB in 2012 si 2,8% in 2013, in timp ce media la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene a fost de 5%.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO