Avem productie de mere uriasa in acest an, dar tot cele din Ungaria si Polonia vor ajunge in scoli. "Nu ii putem opri"
Romania are in acest an o productie uriasa de mere. O veste buna care nu va ajunge, insa, si la elevii nostri care trebuie sa beneficieze de programul "Fructe in scoli".
Licitatiile intarzie mult, asa ca merele vor ajunge tarziu la destinatie. In plus, 3 din 10 sunt din import, in conditiile in care la noi crengile stau sa se rupa.
Localitatea Dostat, judetul Alba. Dintr-o livada de un hectar, producatorul Cornel Baba va strange peste 30 de tone de mere. Triplu fata de anul trecut. Fermierul a mizat pe soiuri consacrate la noi, florina sau golden, si nu a dat gres.
Merele pleaca din livada sa cu 2 lei kilogramul si ajung la noi cu 4 lei. Ca sa nu stea la mana intermediarilor, omul ar vrea sa le dea prin programul "Fructe in scoli".
Cornel Baba, producator: "Ne-ar conveni, ca le dam o data mai repede. Si e o chestie buna ca putem oferi un mar romanesc, un mar bun facut numai cu ingrasamint natural, gunoi de grajd."
Situatia este similara si in Valea Dambovitei, in vestita zona Voinesti.
Dan Constantin, pomicultor Voinesti: "Merele sunt sanatoase, dar daca n-ai cui le da. Nu le ia nimeni! Raman pe jos, le bag balegar."
Reporter: "De ce merele dumneavoastra nu ajung la copii prin programul Marul in scoli?"
Dan Constantin, pomicultor Voinesti: "N-ar avea marimea corespunzatoarea sau mai au cate o pata. Dar noi le dam solutii mai putine, nu avem banii suficienti. Alea din afara au solutii mai multe si d-aia sunt mai frumoase."
Cultivatorii sunt disperati, mai ales ca piata va fi invadata de mere din alte parti.
Gigel Jerculescu, administratorul depozitului de mere: "Din Polonia, Ungaria, vor veni mere foarte multe si la pret foarte mic. Nu ii putem opri"
Reporter: "Ce veti face pe viitor?"
Alexandra Dan, pomicultor Voinesti: "Sa ii scoatem, sa ii taiem, sa vindem, sa plecam din tara."
Ministrul Educatiei nu a comentat situatia si a aruncat marul stricat in curtea ministrului Agriculturii, care l-a pasat. Potrivit celor de la agricultura, consiliile judetene asigura distributia merelor pe parcursul anului scolar, neexistand o data de incepere a programului.
Consiliile judetene au posibilitatea asigurarii distributiei oricand pe parcursul anului scolar, neexistand o data de incepere a distributiei. In schimb, trebuie respectat numarul maxim al zilelor de distributie si plafonul alocat fiecarui judet pentru fiecare an bugetar.
Cu alte cuvinte, fermierii romani sunt la mila consiliilor judetene si trebuie sa spere sa nu li se strice marfa pana cand incep licitatiile
Poate din acest motiv 30% dintre elevi nu mananca marul deloc sau doar din cand in cand.
Sursa: Pro TV
Etichete: scoala, elevi, licitatie, fructe, livada, mere, birocratie,
Dată publicare:
04-10-2016 18:54