Peste 35.000 de credinciosi au urcat pe Dealul Mitropoliei, indurand frigul, pentru a se ruga la moastele Sfantului Dimitrie

Dată publicare: 26-10-2014 19:51
Dată actualizare: 29-10-2014 06:51


Peste 300.000 de romani sunt buni de cinste. Duminica il sarbatorim pe Sfantul Mare Mucenic Dumitru, Izvoratorul de Mir.

Inainte sa primeasca musafiri, multi dintre cei care ii poarta numelei au mers la biserica. Numai pe Dealul Mitropoliei, unde au fost depuse spre inchinare moastele lui Dimitrie cel Nou, ale domnului martir Constantin Brancoveanu, dar si un fragment din sfanta cruce, au urcat, in ultimele 3 zile, aproximativ 35.000 de credinciosi. Epuizati de frig si de post, cei fragili au avut nevoie de ingrijiri medicale.

Drumul catre raclele sfinte, de care credinciosii si-au apropiat portofelele, batistele ori plasele pline cu haine, n-a fost deloc usor. De la poalele dealului si pana in varf trebuia sa astepti cam 3-4 ore. In plus, frigul a patruns pana in oase. Insa niciunul dintre pelerini nu a cedat de bunavoie.

Credincios: "Fata mea s-a despartit, m-am rugat pentru ea si si-a gasit un baiat bun. Si nici nu putea sa faca copii, acum am un nepotel. 5 kg a avut la nastere.''

Sambata si duminica, din cauza frigului si a oboselii, 20 de credinciosi au avut nevoie de ingrijiri medicale. 6 dintre ei au fost dusi la spital, insa cum nu vorbim de cazuri grave, au fost externati.

Dar au fost si alte suparari. Cativa parinti care au tinut sa-si aduca si copiii cu ei s-au declarat scandalizati ca jandarmii nu le-au dat prioritate.

Dar, nu-i usor insa sa multumesti peste 30.000 de credinciosi, cati au participat la eveniment.

E o zi speciala pentru 300.000 de romani care duminica isi serbeaza onomastica. Dar tot duminica se afla si cum va fi iarna care tocmai a fost "dezlegata", daca ne luam dupa vorbele din batrani. Superstitiile spun ca, daca e innorat si e frig, o sa avem o iarna cu nameti mari. Sa speram totusi ca nu va fi asa.

Pelerinajul se incheia marti. Luni il cinstim pe sfantul Dimitrie cel nou, ocrotitorul Bucurestiului.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO