Peste 20% din betonul folosit in Romania a fost fabricat la negru
Acest lucru nu inseamna decat ca nu este de cea mai buna calitate si ca nu putine sunt cladirile cu probleme inca din faza de santier. Ca sa evite o nenorocire, autoritatile reactioneaza si impun reguli noi in producerea betonului.
Dupa 18 ani in care am construit dupa bunul plac, Ministerul Lucrarilor Eublice a elaborat un cod conform caruia betonul care se produce in Romania trebuie sa fie la fel de bun ca cel produs in restul Uniunii Europene.
Scandalul a pornit dupa ce inspectorii de stat in constructii au avertizat ca intr-o tara cu risc seismic ridicat, multi dintre constructori prefera sa faca rabat la calitatea materialelor, doar pentru a-si rotunji profiturile.
"Exista calitate proasta, exista piata la negru si cred ca tot asociatiile profesionale, autoritatea, clienti finali ar trebui sa avem actiuni comune sa imbunatatim aceasta problema", a declarat Bruno Roux de la Asociatia Producatorilor de Beton APBR.
"Preturile prea mari practicate de producatorii de beton, precum si lipsa unor norme stricte a dus la aparitia acestei piete negre" este de parere Cristian Stamatiade, secretar de stat MLPTL.
Productia de beton de anul acesta a crescut cu cel putin un milion de metri cubi, pe romaneste, cu mai mult de 10%, semn ca inca sunt foarte multi bani in joc.
Sursa: Pro TV
Etichete: bani, preturi, ue, bloc, constructii, beton,
Dată publicare:
05-10-2008 00:00