Perlele bucatariei, o afacere de mii de euro. Romanii, tot mai interesati de cultivatul trufelor
Diamantele pamantului sau perlele bucatariei cu aceste nume de noblete, trufele castiga tot mai mult teren in Romania.
La propriu pentru ca usor usor pe dealurile si campurile noastre apar si culturi de trufe. Investitia la hectar nu depaseste 2000 de euro si se amortizeza, complet in primul de an de recolta. Trufa este considerata un condiment exclusivist in bucatariile occidentale, iar 1 kilogram din cele albe ajunge sa coste chiar 3 000 de euro.
Trufa este o ciuperca ce traieste in simbioza cu radacinile alunului, stejarului, fagului, teiului sau carpenului. Culegatorii o strang din padure, cu ajutorul cainilor sau al porcilor dresati.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Aroma fina face din trufa alba sau neagra un aliment extrem de scump. Se foloseste in cantitati infime, doar cat sa dea gust celor mai rafinate preparate. Romanii au simtit potentialul afacerii si au inceput sa cultive aluni in radacinile carora se ascund trufe.
"O sa am o dubla cultura de aluni si de trufe in acelasi timp. Lucrarile de intretinere sunt mult mai simple decat la porumb, flori, vita de vie", spune Felix Dumitrescu, cultivator.
Cei 70 de puieti de alun, cumparati de la o firma specializata, plus lucrarile de sadire si intretinere l-au costat pe investitorul nostru 2260 de euro. Daca totul merge bine, cultivatorul va obtine 20 de kilograme de trufe negre de vara. Un kilogram costa pe piata occidentala intre 120 si 150 de euro, asa ca are asigurat un venit minim de 2400 de euro.
"In primul an de productie, care este anul cel mai slab. Anul 4, se scoate garantat investitia. Apoi, 35, 40 de ani cat traieste alunul, e garantat profit", spune Elena Lazar, specialist.
Vanzarea productiei este asigurata pe piata straina dar, treptat si cea interna creste. Nicoleta Dan a dezvoltat la Alba Iulia o linie de produse alimentare pe baza de trufe - de pilda miere cu trufe sau unt de trufe negre.
"M-am gandit la o afacere de viitor si in acelasi timp si profitabila avand in jur de 2000 de euro la dispozitie cunoscand trufele m-am gandit sa incep investitia cu aceste produse", marturiseste Nicoleta Dan, cultivator.
Interesul tot mai mare pentru trufe ii determina chiar si pe cercetatori sa gaseasca speciile cele mai potrivite pentru relieful si clima tarii noastre.
"Trufiturismul" face furori in randul celor pasionati sa umble prin paduri cu cainii dresati in cautare de trufe. Pentru o zi de hoinareala, alaturi de un specialist care il indruma, turistul plateste chiar si 100 de euro.