Paradoxul agriculturii in Romania: avem productie record, insa fermierii nu isi acopera investitia
Avem productii record la cereale, pentru ca vremea a tinut cu noi. A plouat suficient, iar temperaturile au fost mai scazute fata de vara trecuta.
Asa se face ca, la porumb de exemplu, am putea sa ajungem pe locul doi in Uniunea Europeana. Cu toate acestea, multi agricultori nu reusesc sa se bucure de acest an bogat.
Preturile sunt mici si nu pot vinde recolta imediat, dar n-au spatii unde sa o depoziteze. In plus, graul este atat de ieftin, incat si daca l-ar da pe tot nu si-ar acoperi cheltuielile de productie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Un fermier din Timis lucreaza de 15 ani in agricultura, a accesat si fonduri europene si a investit in 2.400 de hectare. Desi recolta este peste asteptari, cand trage linie si aduna, tot iese in pierdere.
"Parca a venit uraganul peste noi. Anul trecut luam 0,70 bani/kg la recoltat, anul asta primim 0,58. Mi se pare ca e un blocaj in piata, nimeni nu vrea sa cumpere", declara fermierul.
Omul se gandeste sa inlocuiasca anul viitor graul cu orzoaica, pentru ca a probat anul asta pe o mica suprafata si a vandut totul cu succes fabricilor de bere.
Ce se va intampla insa daca toti agricultorii vor face acest lucru? Se va ajunge rapid la supraproductie, iar preturile vor scadea din nou.
In plus, oamenii sunt inca reticenti la ideea de asociere. Producatorii mici nu au bani sa-si faca silozuri, asa ca sunt nevoiti sa-si vinda repede cerealele, la pret de nimic. Asa se plange si un fermier din Braila, amenintat de faliment: "Ar trebui sa avem conditii de depozitare, pentru pastrare ca sa castigam un pret mai bun. Noi l-am vandut la intern si se ocupa samsarii de export".
In sudul tarii, pretul graului a scazut la jumatate in numai doua luni. Iar firmele de morarit si panificatie refuza sa plateasca mai mult de 60 de bani pe kilogram.
Avem, totusi, un contraexemplu din Moldova: cei care au avut intuitia sa construiasca silozuri nu au gresit. Un investitor din Iasi are o retea de depozitare care a costat peste un milion de euro si inchiriaza spatiile cu 10 lei pe tona.
Majoritatea fermierilor sunt, insa, intr-o situatie limita. In lipsa unei strategii la nivel national, agricultura risca sa devina o carte necastigatoare in economia romaneasca, in ciuda belsugului de pe campuri.