Taranii romani se intorc la stravechiul balegar. Nu au bani de chimicale
Scumpirea ingrasamintelor chimice ii obliga pe taranii romani sa se intoarca la balegar si la agricultura ecologica. Asta inseamna ca la vara avem toate sansele sa mancam iar legume curate. Poate si cu un pic de gust.
Zeci de tone de gainat ies zilnic pe poarta unei ferme din judetul Brasov. Gunoiul de grajd este o adevarata pacoste pentru proprietarii de ferme. Acelasi gunoi, insa, este aur curat pentru cei care fac agricultura, asa ca nu este de mirare ca masinile stau la rand sa-l incarce si sa-l duca la camp.
Cine nu are rabdare isi incearca norocul la gospodarii cu multe animale.
Ingrasamintele chimice s-au scumpit de cand producatorii au probleme cu importul de fosfati. Materia prima venea in special din Egipt si Libia, insa framantarile politice si razboaiele civile au sistat livrarile.
Si uite asa romanii s-au intors la agricultura ecologica, dar nu ca ar fi neaparat adeptii ei.
Productia e mica. In plus, specialistii spun ca un teren agricol pe care s-au folosit ingrasaminte chimice devine 100% curat abia dupa doi, trei ani, in functie si de substantele folosite. Cu alte cuvinte mai avem de asteptat legume 100% sanatoase. Ca sa fie si gustoase ar trebui sa ne intoarcem insa la semintele noastre care din pacate au disparut.