Pentru prima data de la Revolutie, Romania se confrunta cu o problema alarmanta. Cifrele care prezic un dezastru economic
Romania a devenit, oficial, o tara in care varstnicii sunt mai multi decat tinerii!
In 2015, pentru prima data de la Revolutie, numarul persoanelor de peste 65 de ani este mai mare decat al celor sub 15 ani. Cifrele sunt confirmate de Institutul National de Statistica.
Sociologii avertizeaza ca, in 2050, peste jumatate din populatia Romaniei va depasi 50 de ani, ceea ce va fi un dezastru pentru economie si sistemul de pensii. In 1992, in Romania traiau peste 5 milioane de copii si adolescenti de pana in 15 ani. In acelasi an, erau inregistrati doar 2,5 milioane de romani care aveau peste 65 de ani. Adica aveam 2 copii la fiecare cetatean in varsta, iar populatia intinerea.
Acum, dupa 23 de ani - numarul copiilor s-a injumatatit. Cel al varstnicilor insa a crescut. De ce? Cuplurile fac copii mai tarziu si mai putini. Iar in perioada ceausista, avorturile erau interzise prin lege. Vestea buna e ca speranta de viata a romanilor a crescut. Dar toti acesti factori au facut ca piramida demografica sa se inverseze incepand cu 2015, cand numarul varstnicilor este deja cu 100.000 mai mare decat cel al tinerilor.
Practic, am devenit un popor care imbatraneste.
Gelu Duminica, sociolog: "In 2050, Romania va avea 16 milioane de locuitori, iar varsta medie va fi 52 de ani. Asta inseamna ca cineva care se afla in mijlocul populatiei va avea 52 de ani, in momentul de fata este 37, ca sa intelegem. Acest lucru inseamna dezastru pentru Romania din punct de vedere al economiei Romaniei si al sistemului de pensie."
Tarile dezvoltate se confrunta de mult cu problema imbatranirii populatiei. In Danemarca, de exemplu, o companie turistica a lansat o campanie publicitara de..."sex patriotic" cu scopul de a-i incuraja pe locuitori sa repopuleze tara.
Totul a pornit de la constatarea ca 10% dintre bebelusii danezi sunt conceputi in timpul unei vacante in strainatate. Astfel cuplurile primesc reduceri de tarife daca isi rezerva sejurul in timpul unei perioade propice fecundarii.
Revenind la Romania, 2013 a fost anul cu cei mai putini bebelusi de dupa al Doilea Razboi Mondial. Nu-i de mirare, daca ne gandim ca in utlimii ani, 3 milioane de romani au emigrat, multi dintre ei cu varste intre 25 si 45 de ani, adica exact varstele la care apar de regula copiii intr-un cuplu.
In generatiile trecute, familiile aveau in medie cel putin doi copii. In generatia de acum - media e de doar un copil:
Gelu Duminica, sociolog: "Te casatoresti mai tarziu, ai copii mai putini, investesti mai mult in tine si familia ta. Valorile sunt altele. Globalizarea isi arata coltii. Individualismul versus comutarismul. Important sunt eu mai mult, investesc in mine mai degraba decat in propria familie."
Drept dovada si varsta la care tinerii se casatoresc este in continua crestere. In 1990, barbatii se casatoreau la 25 de ani, iar femeile la 22. Acum, varsta medie a urcat la 30 de ani pentru barbati si 27 pentru femei. In '90, mamele faceau primul copil la 22 de ani, acum il fac la 26 de ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: populatie, tineri, statistici, imbatranire,
Dată publicare:
26-04-2015 09:29