Din secretele imbatranirii. Indiferent cat de mare este arsenalul de infrumusetare de acasa, consultati si analizele uzuale
Industria cosmetica a impamantenit ideea ca de la 25 de ani semnele imbatranirii trebuie combatute. In acest scop, ne-a pus pe tava cateva ... milioane de produse.
Indiferent cat de mare este arsenalul de infrumusetare de acasa, puneti alaturi de el si buletinul de analize uzuale. Acesta va va spune cat de repede trece timpul. "The curios case of Benjamin Button" este o capodopera a machiajului. Pentru protagonist, excelent jucat de Brad Pitt, timpul se scurge...invers.
In viata reala, make-up artistul Irina Draghici mizeaza doar pe trei lucruri, indiferent de varsta celor care se lasa pe mana ei - fond de ten fluid, rimel si gloss pentru buze.
Irina are 25 de ani. O varsta la care industria cosmetica i se adreseaza in mod direct: "Ai grija sa incepi sa folosesti produse anti-ageing! " De-ar fi totul atat de simplu...
"Daca nu stii sa pui intrebarea, niciodata nu iti va veni un raspuns potrivit". Intrebarea nu se refera la riduri. Caci raspunsul potrivit nu se afla pe suprafata pielii.
Ne invita sa inchidem ochii si sa ne imaginam ce se intampla in interiorul corpului nostru vice-presedintele Academiei romane, Maya Simionescu. Fiecare celula este o fiinta completa. Are un mic aparat digestiv cu care se hraneste, un aparat respirator, unul excretor.
Acad. Maya Simionescu, Institutul de Biologie şi Patologie Celulară: "Este o celula care captuseste vasele noastre de sange, se cheama cellula endoteliala, ca e la interior si captuseste toate vasele, inclusiv inima, si aceasta e o conditie nu tocmai fericita. Daca exista agresori in sange e prima celula pe care o ataca, acesta mica celula endoteliala care altfel face foarte bine si ne tine pe toti cu tensiune normala, cu schimburi intre sange si tesuturi, in sange curcula oxigen care ajunge la tesuturi."
Captusind vasul, vede si simte tot ce se intimpla in sange. De aceea, orice clinician va cere un set minim de analize pe an. Pentru a masura agresivitatea propriului sange, caracteristica legata direct de imbatranire.
Daca sangele este un agresor inalt - lucrul care se observa prin analize - aceasta celula devine mai mare, mai activa. Activeaza receptori ca sa simta si mai bine pericolul. Si incearca sa se adapteze. Reuseste perfect o perioada. In acest timp, daca apar modificari in analize, trebuie sa actionati prin medicatie si adaptarea stilului de viata.
O celula grasa... arata ca un om supraponderal. In acest caz, timpul trece mai repede in mod obisnuit. Stim agresorii celulari, dar nimeni la ora actuala nu a descifrat toate mecanismele prin care apare boala.
Pana atunci, trebuie sa folosim tot ceea ce la ora actuala e recomandat si se intelege bine modul in care ne hranim, cu ce ne hranim, cand ne hranim. Ajungem, asadar, la inevitabila intrebare: stiti ce puneti pe farfurie?