Pensiile și alocațiile ar putea fi plătite cu întârziere în decembrie. Cum vrea noul guvern să crească pensiile

Ultima actualizare: 23-11-2021 19:29

Pensiile și alocațiile ar putea fi plătite cu întârziere în decembrie. Actualul ministru al Muncii susține că din bugetul de pensii s-au tăiat 3 miliarde de lei.

Banii ar putea fi pusi la loc doar printr-o rectificare bugetară, care depinde de formarea noului guvern. Guvern care ar vrea să modifice sistemul de pensii, pentru a le încuraja pe cele private.

Ministerul Muncii nu mai are bani de pensii, după ce au fost tăiate 3 miliarde de lei în luna august, susține Raluca Turcan.

Banii ar fi fost folosiți de ministrul Finanțelor și de premier pentru a închide, macroeconomic, trimestrul al doilea.

Soluția? Un nou guvern care să facă rectificarea în timp util, adică până vineri, 26 noiembrie.

Raluca Turcan, ministrul interimar al Muncii: Dacă nu se face în data de 26, ținând cont că urmează câteva zile libere în care instituțiile statului nu lucrează, este posibil să existe întârzieri. Probabil de 1-2 zile.
Reporter: Există posibilitatea, dacă se face rectificarea pe 26 sau 25, să nu ajungă la timp pensiile și alocațiile?
Raluca Turcan: La cum am calculat noi, nu”.

Dacă banii vor intra în bugetul Ministerului Muncii pe 26 noiembrie, aceștia urmează să fie trimiși în conturile caselor județene de pensii. Apoi, între 1 și 15 decembrie, cei 5 milioane de pensionari români ar trebui să-și primească pensiile.

Cei care au card le vor primi automat. Restul trebuie să aștepte postașul ori să le ridice personal.

Veniturile unui român scad mai mult de jumătate la pensie

 

În sistemul de acum, veniturile unui român pot scădea chiar mai mult de jumătate la pensionare, arată studiile. Viitorul Executiv plănuiește ca în următorii doi ani să crească contribuțiile pentru pensia privată Pilon 2, la 4,75% din salariul brut, de la 3,75% cât este acum.

De exemplu, dintr-un salariu de 4.000 de lei brut, un sfert, adică 1.000 de lei merg către CAS. Asta înseamnă 850 de lei către bugetul asigurărilor sociale, din care sunt plătite pensiile de stat de acum, și 150 de lei către Pilonul 2, adică un fond de pensii private, unde banii sunt investiți apoi pentru a produce câștig până la vârsta pensionarii.

În 2024, suma aceasta ar urma să crească la 190 de lei, iar cea virată în Pilonul 1 să scadă până la 810 lei, dacă se menține cota CAS constantă.

Cu alte cuvinte, sumele acumulate în conturile românilor pentru pensie vor fi și ele mai mari. Contribuția la Pilonul 2 ar fi trebuit să fie însă 6%, conform promisiunilor oficialilor din ultimii ani.

Radu Crăciun, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România: ”Astăzi, conturile de Pilon 2 ale celor care contribuie sunt cu aproximativ o cincime mai mici decât ar fi trebuit să fie dacă creșterea contribuțiilor ar fi fost respectată. Asta înseamnă cam 3 miliarde de euro în minus”.

Creșterea plafonului pentru Pilonul 3

 

Executivul plănuiește să încurajeze pensiile facultative și prin creșterea sumei maxime până la care un salariat poate contribui la Pilonul 3 fară să fie impozitat.

Plafonul actual este de 400 de euro pe an, adică aproximativ 160 de lei pe lună, cu condiția ca aceasta contribuție să fie făcută prin angajator.

Andrei Buruiană, analist economic: ”Cred că ar trebui să crească până la 1.000 de euro. În contextul în care în România avem un echilibru socio-demografic, avem din ce în ce mai mulți pensionari și din ce în ce mai puțini angajați, din ce în ce mai puțini plătitori de taxe, pentru că avem foarte mulți români care emigrează, este cu atât mai important să suplimentăm veniturile pentru pensie”.

Conform programului de guvernare, vor fi recalculate și pensiile militarilor sau polițiștilor.

Mai multe detalii despre pensii, dar și de ce nu a reușit ministrul Muncii Raluca Turcan să desființeze pensiile speciale puteți vedea pe stirileprotv.ro, în ”Interviurile lui Vitalie”.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO