Programul de guvernare PSD-PNL-UDMR. Pensii și alocații mai mari. Cu cât va crește salariul minim de la 1 ianuarie 2022

Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu
Inquam Photos/ Octav Ganea

Noua alianță politică PNL-PSD-UDMR a făcut public programul de guvernare amplu negociat în ultimele zile. Iată ce prevede aceasta, pe capitole.

Programul de guvernare PSD-PNL-UDMR a fost supus unor negocieri intense în ultimele zile, între membri noi alianțe politice care se pregătește să preia puterea executivă în România.

Ce prevede programul de guvernare, în principalele puncte:

„Programul nostru țintește spre construcția unei societăți coezive, care să beneficieze de îmbunătățirea sistemului de educație și sănătate, de reducerea inegalităților dintre bărbați și femei, dintre mediul urban și rural, care să conducă la promovarea unei societăți deschise, în care cetățenii se pot simți apreciați și sprijiniți. Ne dorim stabilirea unor standarde durabile de calitate și de cost pentru toate serviciile sociale, vizând în mod special pe cele destinate grupurilor vulnerabile și dezvoltarea unui sistem național de indicatori de incluziune socială” își începe prezentarea programului de guvernare 2021-2024 noua alianță formată.

„Conectarea prin infrastructură a regiunilor istorice prin continuarea investițiilor în construcția de autostrăzi, căi ferate și mijloace de transport intermodal până în 2024, echilibrarea geografică a infrastructurii, refacerea căilor de rulare pe calea ferată, întărirea poziției economice și strategice a portului Constanța – sunt doar principalele deziderate. Asigurarea conectivității și a accesibilității la principalele coridoare de transport care să conducă la îmbunătățirea legăturilor între principalii poli economici de creștere va constitui principalul obiectiv al politicilor de transport” este un alt obiectiv asumat al noului Guvern.

Citește și
Lista miniștrilor, depusă în Parlament. PSD a câștigat cele mai puternice ministere, liberalii sunt furioși pe Cîțu
Lista miniștrilor, depusă în Parlament. PSD a câștigat cele mai puternice ministere, liberalii sunt furioși pe Cîțu

PSD PNL-UDMR vor să ajungă la cifra de 10 milioane de persoane vaccinate în numai trei luni de zile, prin programul asumat, dar și să restabilească încrederea populației în autoritățile sanitare.

„Sprijinul general acordat vaccinării are ca obiectiv atingerea pragului minim de 10 milioane de persoane vaccinate complet într-un interval de 90 de zile. Atingerea acestui prag poate asigura imunitatea colectivă și în România (dacă se iau în considerare și persoanele trecute prin boală) și revenirea în mod sustenabil la NORMALITATE. (...)

„Restabilirea încrederii în autorități se poate realiza prin aducerea urgentă în prima linie a specialiștilor din sănătate și respectarea recomandărilor lor profesionale. Este esențială profesionalizarea funcțiilor publice cu atribuții în combaterea pandemiei și renunțarea la plasarea unor persoane în funcții publice doar pe baza apartenenței politice.”

(...)

„Măsurile legislative pentru combaterea pandemiei trebuie să fie bine delimitate temporal, să fie nediscriminatorii și să nu genereze injustiție socială sau economică. Ele nu trebuie să pună în pericol funcționarea sectoarelor vitale și mai ales a sistemului de sănătate.” (...)

„Susținerea campaniei de vaccinare trebuie făcută printr-o abordare onestă față de populație. Este necesară regândirea conceptului campaniei de informare privind vaccinarea și adaptarea acesteia pentru diversele categorii sociale și în funcție de mediul de proveniență (rural-urban).”

„Pregătirea sistemului de sănătate pentru evitarea repetării situației din valul 4 - dezvoltarea serviciilor ambulatorii de asistență medicală primară și de specialitate (pachet de investigații realizate în ambulator, protocoale de tratament cunoscute și aplicate), structuri de coordonare a asistenței medicale spitalicești la nivel județean, organizarea și realizarea de stocuri ale bazei logistice de aprovizionare și de intervenție, structură de coordonare la nivelul Ministerului Sănătății.”

Testările ar urma să se desfășoare o dată pe săptămână, se mai precizează în programul de guvernare.

Cum se realizează mărirea pensiilor

 

„Mărirea punctului de pensie la 1.586 lei și creșterea indemnizației sociale minime de la 800 lei la 1000 lei, de la 1 ianuarie 2022; Susținerea pensionarilor cu venituri reduse pentru a depăși perioada de iarnă a anului 2022.” (...)

-Referitor la pensiile private, principalele măsuri urmărite sunt:
Creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după̆ transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până̆ la 4,75% în 2024;

-Promovarea unor soluții legislative pentru dezvoltarea sistemului de pensii private;

-Promovarea cadrului legal care vizează̆ organizarea și funcționarea sistemului de plată a pensiilor private (proiect de Lege privind plata pensiilor private);

-Flexibilizarea și dezvoltarea legislației privind pensiile facultative, prin adaptarea profilului de risc la parametrii persoanei în cauză (vârstă̆, obiectiv), a criteriilor de deductibilitate a cheltuielilor angajatorilor care contribuie la pensiile facultative și crearea de noi produse de acest tip.
În ceea ce privește cele 6 categorii de pensii de serviciu, acestea vor fi recalculate plecând de la principiul contributivității, cu respectarea jurisprudenței Curții Constituționale.

Creșterea salariului minim

 

-Creșterea salariului minim brut la valoarea de 2.550 lei de la 1 ianuarie 2022.

-Limitarea duratei de aplicare a salariului minim pentru o persoană la maxim 24 de luni, timp în care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat la nivelul salariului minim..

-Stabilirea unui mecanism obiectiv de creștere a indicelui social de referință;

Creșterea alocațiilor 

 

- Alocațiile pentru copiii cu vârste între 0-2 ani vor crește la 600 de lei;

- Alocația pentru copiii de peste 2 ani va creşte la 243 de lei;

- Acordarea, în mod extraordinar, a celei de-a 13-a indemnizații persoanelor cu dizabilități. Indemnizația compensatorie se acordă o singură dată, în luna ianuarie 2022.

Politici de stimulare a muncii:

 

- Instituirea unei sume de 1.000 lei/lună deductibilă din valoarea impozitelor și taxelor datorate către stat pentru toți agenții economici care angajează un tânăr cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani. Această sumă este deductibilă pe toată perioada cât tânărul este angajat până la împlinirea vârstei de 25 de ani. Suma se multiplică cu numărul tinerilor angajați. Această măsură are ca scop reducerea șomajului în rândul acestei categorii de persoane care în prezent este de 19%, comparativ cu 4% în rândul persoanelor cu vârsta mai mare de 25 de ani.


- Instituirea unei sume de 750 lei/lună deductibilă din valoarea impozitelor și taxelor datorate către stat pentru toti agenții economici care angajează persoane cu vârsta cuprinsă între 55-65 de ani. Această sumă este deductibilă pe toată perioada cât persoana este angajată până la împlinirea vârstei de 65 de ani. Suma se multiplică cu numărul persoanelor angajate. Această măsură are ca scop reducerea șomajului în rândul acestei categorii de persoane, care, în prezent, este a doua cea mai numeroasă dupa tinerii sub 24 de ani.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Florin Spătaru, director la Şantierul Naval Mangalia, noua propunere a PSD pentru Ministerul Economiei
Florin Spătaru, director la Şantierul Naval Mangalia, noua propunere a PSD pentru Ministerul Economiei

Florin Spătaru, Director HR & Afaceri Corporatiste la Santierul Naval Damen, este noua propunere a PSD pentru Ministerul Economie, după ce propunerea iniţială, în persoana senatorului PSD Marius Humelnicu, nu a mai fost susţinută în şedinţa conducerii

Lista miniștrilor, depusă în Parlament. PSD a câștigat cele mai puternice ministere, liberalii sunt furioși pe Cîțu
Lista miniștrilor, depusă în Parlament. PSD a câștigat cele mai puternice ministere, liberalii sunt furioși pe Cîțu

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a primit luni și echipa de miniștri. Nu a avut vreun cuvânt de spus, pentru că toți oamenii generalului - 20 la număr - au fost aleși de PSD și PNL înainte ca el să fie desemnat.

Noua coaliție PSD-PNL-UDMR a revocat-o pe Anca Dragu de la șefia Senatului. Cîțu a înlocuit-o
Noua coaliție PSD-PNL-UDMR a revocat-o pe Anca Dragu de la șefia Senatului. Cîțu a înlocuit-o

Noua coaliție formată din PSD, PNL și UDMR a revocat-o, marți, pe Anca Dragu (USR) din funcția de președinte al Senatului. Pentru această funcție a fost votat, ulterior, președintele PNL, Florin Cîțu.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Românii au declarat câștiguri de peste 700 milioane lei din tranzacții cu criptomonede. Cât de mari ar fi tranzacțiile totale
Românii au declarat câștiguri de peste 700 milioane lei din tranzacții cu criptomonede. Cât de mari ar fi tranzacțiile totale

Românii au declarat la ANAF anul trecut câștiguri din tranzacții cu monede virtuale de peste 700 de milioane de lei.

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.