Pățania a două femei care nu au citit cu atenție clauzele unor împrumuturi. „Nu știam data scadentă a ratelor”
Avem o informaţie care ar trebui să ne facă mai atenţi, măcar, pe viitor. Potrivit unui studiu realizat de o instituție financiară, 70% dintre români nu citesc toate clauzele unui contract.
Mai mult decât atât, deşi contractele se încheie în general pe termen lung, acordăm mai puţin de 30 de minute ca să le citim. Oamenii invocă faptul că nu înţeleg termenii bancari. Riscurile sunt însă mari, iar în situaţii limită pot să meargă până la executare silită.
O femeie a plătit mai mult decât se aştepta ca să-și achite creditul de nevoi personale. În momentul în care a semnat contractul cu banca nu a citit clauzele.
„-Nu am știut că este dobândă variabilă, am crezut că dobânda este fixă.
-Cu cât v-a crescut?
-Rata cred că cu o mie și ceva de lei. Foarte mult! Acum aş citi contractul de două ori înainte de a semna.”
Într-o situație similară este și o altă femeie, care şi-a dorit un card de cumpărături, dar nu a înţeles că există o dată anume de rambursare a ratelor: „Nu știam data scadentă a ratelor și plăteam în momentul în care primeam salariul. Când am vrut să-mi iau un credit mai mare, nu am putut să iau creditul din cauză că eram raportată la biroul de credit, pentru că nu-mi achitasem ratele la momentul scadent.”
Astfel de situaţii sunt posibile în condiţiile în care cei mai mulţi acorda cam o jumătate de oră pentru studierea contractelor pline oricum de termeni care nu le sunt familiari. În același timp, aproape o treime dintre români nu solicită un exemplar al contractului acasă, pentru a-l studia, deși au posibilitatea.
Peste 95% dintre români recunosc că au semnat cel puțin un contract fără să-l citească. Iar șapte din zece persoane au semnat contracte de creditare fară să înţeleagă toate cuvintele scrise pe hârtie. Mai exact 40% dintre aceștia nu au nici măcar noțiuni bancare esențiali. Spre exemplu, ce înseamnă dobânda anuală efectivă sau ce rol are biroul de credit.
Florin Kovacs, avocat: „Cele mai multe dintre situații au fost de persoane care au girat pentru alții și nu au înțeles că prin acea girare se angajează să ramburseze creditul în numele titularului. Alții că nu știau la ce se raportează creditul și dobânzile bancare, adică clauze esențiale. I-am sfătuit să apeleze la autorități, dar șansele sunt minime.”
65% dintre cei care au păţit-o consideră că experienţa neplăcută pe care au avut-o le-a fost învăţătura de minte şi spun că ar fi de mare ajutor ca aceste informații să fie predate în școli.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: credit nevoi personale, credit banca, contract bancar, rata credit,
Dată publicare:
07-08-2022 19:13