Analiștii financiari anticipează o ieftinire a locuințelor. „Proprietăţile rezidenţiale din marile oraşe sunt supraevaluate”

Bloc

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut la valoarea de 32,9 puncte. Rata anticipată a inflaţiei pentru următorul an a continuat să crească, ajungând la o medie de 11%, arată analiştii financiari de la CFA.

De asemenea, analiștii consideră totodată că preţurile proprietăţilor rezidenţiale din principalele oraşe sunt supraevaluate.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut la valoarea de 32,9 puncte. Rata anticipată a inflaţiei pentru următorul an a continuat să crească, ajungând la o medie de 11%, arată analiştii financiari de la CFA, care consideră totodată că preţurile proprietăţilor rezidenţiale din principalele oraşe sunt supraevaluate.

”Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut la valoarea de 32,9 puncte. Această situaţie s-a datorat în special scăderii, cu 5 puncte a componentei de anticipaţii, componentă care a înregistrat o scădere pentru a opta luna consecutivă. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 11%”, arată CFA România, potrivit News.ro.

Euro va depăși pragul de 5 lei în 6 luni

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 77% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0216 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1121 lei pentru un euro.

Citește și
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

“Pe fondul aversiunii la risc declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, precum şi a inflaţiei ridicate, indicatorului de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România şi-a continuat scăderea pentru a sasea luna consecutiv, atingând valori similare cu cele de la începutul pandemiei corona. Anticipaţiile inflaţioniste au continuat să crească, participanţii estimând că inflaţia va ramane exprimată în două cifre cel puțin următoarele 12 luni. De asemenea, conform rezultatelor sondajului, există riscul ca yield-urile titlurilor de stat să fie exprimate în două cifre in următoarele 12 luni”, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Analiştii consideră că preţurile locuințelor vor scădea

Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă, atat ROBOR 3M (la valoarea de 7,57%), cât şi la titluri de stat (9,97% pentru scadenţă de 5 ani, respectiv 10,53% pentru scadenţă de 10 ani).

”Este de remarcat şi reducerea, în continuare, a ponderii respondenţilor care cred că preţurile proprietăţilor imobiliare rezidenţiale din marile oraşe vor creşte în următoarele 12 luni, în acest exerciţiu nefiind înregistrată nicio opinie de majorare a preţului, concomitent cu majorarea ponderii participanţilor care consideră că preţul va scădea (peste 86%, cea mai mare pondere de la iniţierea sondajului). În acelaşi timp, 77% dintre participanţii la sondaj consideră preţurile proprietăţilor rezidenţiale din principalele oraşe ca fiind supraevaluate (cea mai mare pondere de la iniţierea sondajului)”, arată asociaţia.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipaţiilor s-a menținut la 6,9%. Evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2022 a crescut la 3,6%.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Ministerul Finanţelor: S&P reconfirmă ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă
Ministerul Finanţelor: S&P reconfirmă ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă

Ministerul Finanţelor anunţă, luni seară, că Agenţia de rating S&P a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valutã, precum şi perspectiva stabilã.  

România, al treilea cel mai mare producător de petrol din UE. Europenii rămân dependenți de țițeiul lui Putin
România, al treilea cel mai mare producător de petrol din UE. Europenii rămân dependenți de țițeiul lui Putin

Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor publicate luni de Eurostat.

BCE ar putea reduce dobânda de trei ori în acest an. Prognozele pieţelor financiare
BCE ar putea reduce dobânda de trei ori în acest an. Prognozele pieţelor financiare

Banca Centrală Europeană ar putea decide mai mult de trei reduceri de dobândă pe parcursul acestui an, a declarat luni guvernatorul Băncii Centrale a Lituaniei Gediminas Simkus, transmite Reuters.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.