Cum arată piața imobiliară din România în prezent. Oamenii se gândesc de două ori înainte să cumpere o locuință
După București, Timișoara ocupă locul doi ca piață rezidențială regională, urmată de Cluj-Napoca.
Este luat în calcul numărul de locuințe finalizate în ultimul an, dar și numărul de tranzacții imobiliare.
Totuși, la capitolul prețuri există o discrepanță. Un apartament în Cluj, de exemplu, poate costa dublu față de unul din vestul țării. Inflația și dobânzile tot mai mari pun frână vânzărilor din acest domeniu.
Timișoara, în plină expansiune
La marginea Timișoarei se construiește întruna. Pe hectarele pe care în trecut creșteau buruieni, acum se ridică blocuri turn.
Potrivit unei companii de consultanță imobiliară, 5.300 de locuințe noi au fost finalizate anul trecut, iar în prima jumătate a acestui an au și fost vândute aproape 6.000 de case și apartamente.
Gabriel Apostu, fondator agenție imobiliară: „Cred că foarte mulți investitori au venit să investească în Timișoara ținând cont de prețul pe metru pătrat al proprietăților. În Cluj, prețul este exorbitant. Este foarte mare. S-a ajuns la 3.000 de euro pe metru, iar în Timișoara investesc undeva la 1.500 de euro pe metru”.
Cluj-Napoca înregistrează o scădere în imobiliare
Este și motivul pentru care în Cluj-Napoca s-a înregistrat o scădere importantă. Anul trecut au fost construite puțin peste 4.100 de locuințe, față de 7.500 câte erau în 2019. Nici vânzările nu au mers prea bine.
Daniel Crainic, director de marketing portal imobiliare: „În ultimii ani am asistat la o dezvoltare foarte mare în Cluj și s-a format un decalaj față de Timișoara, dar care în ultimul an s-a recuperat foarte mult”.
Și pentru că prețurile materialelor de construcții s-au mărit enorm au crescut și prețurile apartamentelor.
Adrian Cionca, dezvoltator imobiliar: „A fost un vârf anul acesta, în luna ianuarie, când am vândut istoric cel mai mult, însă lucrurile au început să se regleze pe parcursul acestui an. Același apartament pe care îl vindeam în Timișoara în iulie 2021 cu 62.000 de euro, astăzi este 74.000”.
Totuși, specialiștii susțin că, în prezent, piața imobiliară stagnează. Pentru că au crescut foarte mult dobânzile la credite, oamenii se gândesc de două ori înainte să cumpere o locuință.