Părintele Francisc Doboş: ”Să nu uităm care este motivul Sărbătorii Paștelui”
Credincioșii catolici sărbătoresc Învierea Domnului în această noapte. După 2 ani de pandemie, anul acesta, slujba se va organiza fără restricții.
Părintele Francisc Doboş a fost invitat în studioul Știrile ProTV ca să ne spună cum ar trebui să privim acum și cum să ne pregătim de cea mai mare sărbătoare a creștinătății.
”Pentru a ieși dintr-un mecanism comercial-spiritual, să nu-i oferim lui Dumnezeu doar rugăciuni contra mântuire. Rugăciunile noastre să devină o dovadă că am fost vizitați de harul lui, că suntem oameni pregătiți, dar în același timp vulnerabili. Și să nu ne fie frică că suntem vulnerabili, pentru a nu deveni agresivi atunci când ne este frică.
E important să cunoaștem lucrul acesta, pentru a trăi această săbrătoare a Învierii din morți a lui Cristos nu doar cu gesturi virtuale, adică să nu rămânem doar la îndeplinirea mecanică a unor gesturi - mersul la biserică, aprinsul luminii și să bifăm anumite lucruri - ci să dăm o semnificație rugăciunii, respirației interioare, duhului care coboară în inima noastră, și să facem ca această vizită a lui Dumnezeu, învierea lui din morți, să nu fie doar o poveste, să fie ceva real pe care să o trăim noi, vizitați fiind de El.” - a explicat părintele.
Ce semnifică Paștele: ”Cristos care învie din morți”
”Să nu uităm care este motivul Sărbătorii Paștelui: este Cristos care învie din morți pentru noi, nu pentru alții. Sau pentru toți, nu doar pentru românii-daci sau pentru ucraineni sau pentru ruși. Pentru toți. Și pentru cei buni și pentru cei răi.
Și ca să nu rămânem captivi în acest mecanism, logica urii, pentru că vedem cine aruncă cu bombe sau cine trage primul, riscăm să devenim încrâncenați și să începem să urâm. Este momentul să oprim această logică și să-i dăm voie lui Dumnezeu să nu mai pornească în interiorul nostru toate acele mecanisme de reacție care devin violente. Fără să folosim violența fizică, dar în interiorul nostru știm ce se întâmplă.
Și asta este învierea din morți a lui Cristos: să dăm sens, veșnicie timpului nostru.” - a mai spus părintele Francisc Doboş