Parcurile acvatice și piscinele, lovite din plin de criză. „Anul acesta este de supraviețuire”

Dată publicare: 25-07-2020 18:24
Dată actualizare: 25-07-2020 20:24


„Anul acesta este de supraviețuire, nicidecum de profit”, spun administratorii de parcuri acvatice și piscine, care funcționează la capacitate redusă.

Din cauza pandemiei, vizitatorii sunt puțini, iar pierderile financiare sunt foarte mari. Principala grijă este respectarea măsurilor de siguranță, în timp ce specialiștii susțin că o cantitate mai mare de clor în apă nu ajută în lupta contra virusului.

Un parc acvatic din Chiajna, județul Ilfov, are o capacitate de 7.000 de persoane. Funcționează acum doar la 20% din capacitate. Iminent, au apărut pierderile.

Laurențiu Muntean, administratorul parcului acvatic: „Cu siguranță, anul ăsta e de supravieturie, în niciun caz de profit. Am crezut că reducând numărul de oameni vor scădea și costurile de mentenanță. Unele costuri chiar au crescut, noi avem nevoie de 30 de tone de clor. Ei bine, prețul clorului a crescut în ultimul an chiar mai mult decât dublu și, iată, costurile de mentenanță, odată cu implementarea măsurilor de siguranță, ne-au adus la aceleași costuri, dar cu un număr mai mic de vizitatori”.

Și unele bazine de înot, aflate în spații închise, funcționează tot la capacitate redusă. Însă mulți clienți care aveau abonamente se tem să mai vină.

Corina Nuțu, reprezentantul unui club de înot: „Cum s-a schimbat fluxul de clienți? a scăzut foarte mult, cu 70% față de ce aveam înainte. În felul ăsta nu am putea funcționa foarte mult timp. Este foarte greu, ne-a afectat foarte tare această pandemie și suntem la pământ”.

George Trăistaru, reprezentant IT club de înot: „Pentru purificarea aerului, am implementat un sistem care extrage aerul umed din interior, îl filtrează, îl injectează cu ozon și îl injectează înapoi la temperatura optimă”.

Suferă și marile centre sportive și de recreere. Din 20 piscine în total, unul dintre lanțuri a păstrat doar trei, toate exterioare.

Însă o cantitate mai mare de clor în piscine nu înseamnă o apă mai curată și mai sănătoasă, susțin specialiștii în tratarea apei.

Răzvan Olaru, inginer: „Mulți proprietari de pisicine încearcă să pună o cantitate mai mare de clor pentru că ei cred că vor fi mai eficienți în lupta contra virusului, dar nu este corect. Există riscuri mai mari pentru populație să fie intoxicată cu acel clor dacă depășim concentrația care este deja reglementată, adică 0,5 miligrame pe litru și maximum 1 sau 1,5 penru piscine de exterior”.

Potrivit cercetătorilor, nu există dovezi care să arate că virusul se transmite prin apă, mai ales în cazul piscinelor unde este tratată și filtrată. Dar fiți atenți la celelalte spații, cum ar fi vestiarele sau dușurile, unde, chiar dacă accesul este limitat, ține de fiecare dintre noi să ne protejăm și așa avem grijă și de cei din jur.


VIDEO PROTVPLUS.RO