Parcul Cișmigiu se transformă în junglă. După ciorile invadatoare au apărut șerpii
Parcul Cișmigiu, cândva mândria Bucureștiului, se transformă încet, dar sigur, în junglă. În urma ciorilor care au cotropit copacii, au venit, acum, șerpii.
Mișună pe alei, așa că au fost fotografiați ori filmați de mulți vizitatori. Și mai grav este că locul s-a umplut de căpușe, la fel și că parcuri din țară, chiar dacă tratamentele împotriva lor, au început încă din luna aprilie.
În parcul Cișmigiu au fost văzuți în ultima vreme tot mai mulți șerpi. Cel mai adesea în apropierea lacului. Ei se sperie de vizitatori, vizitatorii se sperie de ei, iar unii incearcă să îi omoare.
Vizitator: ”Am auzit că a fost un șarpe pe bancă, dar n-am văzut. Cred că sunt periculoși”.
Vizitator: „Sunt și mai mici, și mai mari, se urcă pe bănci pe acolo. Ăștia sunt șerpi de apă, și în apă sunt și în pom acolo s-au urcat, șobolani.”
Reporter: Șobolani ați văzut?
Vizitator: ”Da, și șobolani. Da, e plin parcul. E plin... șobolani, am dus acasă o grămadă de păianjeni, sunt din alea...căpușe”
Ruxandra Lupu, grupul de inițiativă civică Cișmigiu: ”Cișmigiul este amplasat pe locul unei foste mlaștini, deci toate aceste vietăți de care noi ne speriem adesea sunt în mediul lor natural. Nu sunt niște șerpi veninoși, sunt niște șerpi de apă, de casă. Acești șerpi de care ne speriem sunt de fapt niște șerpișori inofensivi, pentru că ei, deși pot atinge niște dimensiuni mai mari, poate și dimensiunea este un factor care sperie, ei nu sunt veninoși și preferă să se retragă decât să atace, mai ales că nu au arme cu care să atace”.
Și insectele ne dau bătăi de cap în această perioada. În Iași este invazie de căpușe, din cauza ploilor din ultima perioada și a temperaturilor ridicate. Zeci de oameni ajung zilnic la spital.
Doctorii spun că este important că insecta să fie scoasă din piele cu mare grijă, iar dacă va este frică să faceți acest lucru acasă, mergeți la un cabinet medical. Trebuie să știți însă că la camera de garda timpul de așteptare poate fi mai mare.
Sunt peste 25 de specii de căpușe, însă doar unele pot fi infectate cu bacteria Borellia și pot transmite boala Lyme, care afectează și sistemul nervos uman.
Dr. Adrian Marinescu, director medical Matei Balș: ”Dacă intervalul este scurt până în 24 de ore, probabilitatea să se ajungă la complicații este mai mică . 5-10 din cei care fac infecția pot ajung la complicații neurologice, cardiace, dar acea formă cronică, cu complicații, se întâmplă foarte rar''.
Pe lângă căpușe a apărut iar și tigrul platanului. Insecta face parte din familia ploșnitelor, iar mușcătura ei este extrem de supărătoare.
Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că în aceste zile se face dezinsecție în București. Este a doua etapă din cele 4 programate până în luna octombrie. Cu toate acestea, o măsură bună de precauție este ca atunci când ieșiți la iarbă verde, indiferent că vorbim de parcuri sau pădure, să purtați haine lungi, care să acopere pielea.
Bogdan Pascu, aAdministratorul special al Eco Igienizare: ”Noi desfășurăm aceste tratamente pe toată suprafața verde a municipiului București. Trebuie și ca vremea să ne permită, dacă plouă sau vegetația este udă, nu puteme fectua aceste tratamente și le întrerupem”.
Puteți ține insectele la distanță și cu spray-urile speciale din farmacii.