Oficial, ar trebui sa avem "ieftiniri-record". Cat costa insa cosul alimentar al romanului in februarie 2015 si cat este acum
In timp ce "Institutul National de Statistica" anunta scaderi-record de preturi pe toate categoriile de produse, alimentele cele mai cumparate in perioada aceasta a anului s-au scumpit.
Asa se face ca avem o inflatie negativa de 2,7% in februarie, dar scumpiri de peste 6 la suta la cartofi si fructe. Comerciantii au si uitat de scaderea TVA-ului la alimente, pentru ca daca acum un an cosul alimentar al romanului obisnuit era 450 de lei, astazi a ajuns sa coste peste 520 de lei, lunar.
De regula, februarie era o luna de iarna grea, cu drumuri blocate si cheltuieli mult mai mari pentru toata lumea. Anul acesta, in februarie nici macar nu a a nins in 90% din zonele tarii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cu toate astea, avem scumpiri la alimente. Cartofii sunt campioni, crestere de 6,4% fata de luna decembrie 2015. Portocalele si lamaile sunt pe doi cu scumpiri de aproape 6 procente. Rosiile, castravetii - 4,5%, iar fructele proaspete au si ele un plus de 3,4%. Zaharul si uleiul sunt si ele pe lista de cumparaturi cu preturi mai mari.
Oficial, insa, ne merge bine, vorba celebrului hit. Asta pentru ca de cateva luni Institutul National de Statistica anunta numai ieftiniri. Iata tabloul general al preturilor: ce e sub linia aceasta galbena inseamna scaderi, ce e deasupra - cresteri. Avem asadar o scadere generala de preturi din mai anul trecut pana azi.
Un record chiar, in luna februarie - de 2,7% in minus. Explicatia: sunt incluse aici toate preturile, pe langa alimente si serviciile, intretinerea, electronicele - tot. Mancarea insa conteaza prea putin in miile de produse analizate de statistica. Pentru omul de rand, ea reprezinta peste o treime din cheltuieli.